Најновије

Нетанијаху с Путином у Москви – Израел може да проба да нападне Сирију, али боље да то не чини! Јер... (ВИДЕО)

Због индо-пакистанског сукоба, ситуације у Венецуели и неуспелог састанка Трампа и Ким Џонг Уна у Ханоју је готово неопажено прошао једанаести и најважнији састанак руског председника Владимира Путина с израелским премијером Бењамином Нетанијахуом у Москви.

Нетанијаху и Путин (Фото: Јутјуб)

Израелски је гост од свог домаћина јасно чуо да Москва нема никакав утицај да присили Иран да оде или да заустави проток оружја у Дамаск и да ће Иран остати у Сирији зато што Русија нема право гласа у сиријско-иранским односима.

Москва је обавестила Тел Авив о одлуци Дамаска да ће сиријске снаге одговорити на било какво будуће бомбардовање и да о том питању неће тражити дозволу Русије.

Према добро информисаним изворима у Дамаску, само неколико сати изненадне посете сиријског председника Башара Ал Асада Техерану је било довољно за слање порука у свим смеровима. Посет Асада Техерану се догодио као гром из ведра неба и то непосредно пре заказаног састанка Нетанијахуа с Путином. У почетку није било објављено којим је авионом сиријски председник путовао у главни град Исламске Републике, али је у два лета ван граница, за које се зна, један у радну посету Москви и други на одмор на Крим, летео руским војним авионима.

Овај пут је Асад за Техеран летео својим службеним авионом, али су га од Дамаска до Техерана пратила четири руска борбена авиона и америчка коалиција је упозорена да се не приближава авиону сиријског председника.

“Четири руска борбена авиона су пратила авион којим је сиријски председник посетио Иран и вратио се из њега”, известио је либански лист Ал Диyар и додао да је сиријски председник путовао у Техеран преко ваздушног простора Ирака.

“Како би се избегли инциденти, ваздухопловна команда међународне коалиције под водством Сједињених Држава је упозорено да се не приближава авиону Башара Ал Асада”, наводи се у саопштењу.

Ова изненадна посета, на ком није речено ништа што већ нисмо чули, али организован уочи одласка Нетанијахуа у Москву је био порука да се покаже снажан зацементирани однос између Ирана и Сирије, имун од било каквог спољњег уплитања и да Сирија има суверено право да бира своје стратешке партнере. Тајновитост посете много говори о сиријско-иранским односима.

Русија је вршила притисак на председника Обаму како би спречила САД да бомбардује Дамаск под лажним изговором кориштења хемијског оружја. Након тога је Москва у Сирији војно интервенисала 2015. године, помогла Сирији у победи, наметнула политички дијалог, заштитила је Сирију у међународној арени, убрзала повратак избеглица које се САД желеле да искористи у неуспелом покушају да стекну уступке које нису могле добити ратом.

“Штавише, Русија врши притисак на многе земље да допринесу обнови Сирије и наставе дипломатске односе с Дамаском. Русија је стратешки савезник, али нема апсолутну контролу над владом”, рекао је саговорник новинара Елијаха Магниера из медијске куће Ал Раи.

Стратешки однос између Техерана и Дамаска је почео под окриљем Осовине отпора, много пре рата. Иран је 2011. први пожурио потпору влади како би спречио план “промене режима” ког су осмислили САД и ЕУ. То је осујетило трансформацију Сирије у исламски емират, којим би владали такфиристички фундаменталисти.

Техеран је током седам година рата Сирији давао нафту, пружао финансијску и војну потпору и одбацио било какав предлог смене председника Асада неким другим сиријским политичарем, што су били стални захтеви Вашингтона.

Русија има добре односе с Израелом и намерава их одржати. Иран је, с друге стране, спреман да води рат против Израела, ако се Нетанијаху икада одлучи да бомбардује значајне стратешке циљеве у Сирији. Шеф иранског Већа за националну сигурност, адмирал Али Шамхани, изјавио је како ће Иран, ако Израел бомбардује Сирију, реаговати ударима на израелске циљеве. Исто је упозорење дао амбасадор Сирије у УН, који је недавно упозорио како ће се његова земља осветити за сваки будући напад на Дамаск.

Осим једног безначајног артиљеријског бомбардовања на празне положаје на југу Сирије, након ових последњих упозорења Израел се суздржао од кршења суверенитета Сирије. Ирански представници у Сирији су одговорили својих руским колегама који су тражили појединости о месту њихових војних положаја у Сирији. Иранци су руској војсци рекли да обавести Израел да су ирански положаји интегрисани с онима сиријске војске широм сиријске територије и да ће свако бомбардовање сиријске војске погодити и иранске саветнике.

Иран је заправо затражио од Русије да обавести Израел да ће сваки будући израелски напад изазвати одмазду, јер је присуство иранских саветника у арапској земљи последица службеног захтева сиријске владе. Легитимно је да све савезничке снаге, ако буду нападнуте, одговоре сличном ватром против било какве будуће агресије.

Нетанијаху као да је спреман бомбардовати Сирију. Ипак, ако Иран и Сирија пруже адекватан одговор, израелске снаге неће моћи зауставити прецизне пројектиле који су спремни за лансирање против Израела.

Иако тврди да му је то главни циљ, израелски премијер не намерава да истера Иран из Сирије, јер зна да је то циљ који је немогуће постићи. Не може тежити ни уништењу војних капацитета Сирије, јер Русија и даље опскрбљује Дамаск високо софистицираним оружјем. Његов једини могући циљ је изборна победа, како би избегао предстојећа суђења за оптужбе за које се односе на корупцију. Други мандат може одгодити процесе и продужити му имунитет.

Међутим, ако израелски премијер одлучи да бомбардује Сирију, његова ће одлука имати ефект бумеранга, поготово ако сиријски пројектили погоде смртоносне циљеве у срцу Израела. Хоће ли Нетанијаху ризиковати и бомбардовати своју политичку будућност? То је његова одлука, тврди Елијах Магниер.

Израелу само за рат против Хезболлаха први месец треба 1,5 милијарди долара дневно

И у целој овој причи се уопште нисмо дотакли Хезболаха, који у случају напада на Сирију и иранску војску распоређену у арапској земљи сигурно не би остао по страни.

Израелски стручњак процењује да би улазак у рат с Хезболахом коштао режим у Тел Авиву 1,5 милијарди долара дневно.

Дан Рогел је појаснио да би у случају ракетирања од стране Хезболаха Израел био присиљен сваки дан да испали више од 1400 противбалистичких ракета, што је бројка потребна да би се пресрели и уништили балистички пројектили које би Хезболах из Либана лансирао на израелске циљеве.

Како процењују америчке обавештајне службе, Хезболах располаже с око 140 000 различитих пројектила и масовна противваздушна одбрана би Израел стајала 1,5 милијарди долара дневно и тако 30 дана заредом, док либански покрет не лансира цео арсенал. Али на крају нико не може са сигурношћу да тврди да би израелска противракетна одбрана испунила задате циљеве.

Дан Рогел, инжењер израелске фирме Рафаел која развија и производи напредне поморске, копнене и противваздушне одбрамбене саставе, укључујући не тако ефикасан састав Ајрон Дом, нагласио је да ако сукоб потраје више од 30 дана, онда се износ финанцијских трошкова не може проценити.

“Чак и у најбољем сценарију, режим Тел Авива се није спреман суочити с ракетним нападом са северних граница који би био најопаснији”, рекао је Рогел.

Израелски стручњак признаје да у Тел Авиву многи као најопаснију границу виде ону с Појасом Газе, која Израел раздваја од опкољене обалне палестинске енклаве, али је северна граница с Либаном “најопаснија” за Израелце, тврди Рогел.

Суочени с истином о недостатку капацитета за вођење ратова, неколико је израелских генерала, међу којима и Јицак Брик, признало да Хезболах сада има веће војне способности него у прошлости.

Израелски Харез је 2018. године упозорио да ће, у случају да Израел започне нови рат против Либана, Хезболах дневно у просеку лансирати 3000 до 4000 пројектила на подручја израелског режима. Ако се томе дода одговор Сирије и Ирана, онда се заиста може тврдити да су претње израелског премијера да ће бомбардовати Сирију више део предизборне кампање, него стварне намере да уђе у сукоб са снагама које се не могу упоредити с војскама од пре пола века или с герилом у случају првих година Хезболаха.

"РусВесна" објавила нови видео, који показује како руска војска врши обуку Сиријских специјалних снага у неоткривеном подручју. Погледајте га ОВДЕ.

Извор: logicno.com/Н. Бабић/Kremlin.ru/E. J. Magnier/Al-Manar

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА