Најновије

АЛАРМАНТНО! ПОЧЕЛЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ ВЕЖБЕ АЛБАНСКЕ ВОЈСКЕ И КБС! Шиптари увежбавају напад на север Косова?!

Војне и безбедносне снаге Албаније и лажне државе Косово почеле су пре три дана заједничке вежбе за упад на север покрајине и напад на Србе!

Илустрација (Фото: Правда)

Власти у Тирани и Приштини саопштиле су да се у бази Помозатин код Косова Поља организује 'заједничка обука за потрагу и спасавање' у којој учествују припадници Војске Албаније и Косовских безбедносних снага, али стручњаци упозоравају да се иза свега крију много опасније намере. Безбедносни извори преносе да је ова обука заправо параван за увежбавање војне интервенције за северу Косова.

Према речима наших одлично обавештених извора, ова акција очигледно има политичку подршку из иностранства.

- Реч је о бруталном кршењу Резолуције 1244 СБ УН, која каже да је Кфор једино могуће војно присуство на Косову. Неко из међународне заједнице је очигледно зажмурио и дозволио војсци друге државе да уђе на територију Косова под маском вежбања некаквих акција спасавања - наводи извор са Косова.

Иначе, вест о вежби албанске и "косовске" војске објавила је албанска министарка одбране Олта Џачка.

"Поново регионална сарадња, заједно са својим колегама из Косовских безбедносних снага, обука за планинску потрагу и спасавање у Центру за обуку и спасавање Помозатин. Овога пута, припадници албанског батаљона за подршку заједно са колегама из КБС на планинској обуци", написала је Џачка на друштвеним мрежама.

Милован Дрецун, председник скупштинскг Одбора за КиМ, на другој страни каже да је реч о "припреми рата".

- Ово је један од најозбиљнијих удара на регионалну стабилност. Овим желе да поруче да је могућа насилна акција војске Албаније и КБС против Срба на северу покрајине. То је и порука Србији да ће, у случају обране народа, против себе имати не само приштинске формације већ и албанску војску. Ово значи и да њихова војска може да се појави скоро на врху Копаоника, где је административна линија. Ово што је Албанија урадила је класична припрема за рат и то морамо најоштрије осудити - упозорава Дрецун, додајући да је Кфор направио неприхватљив пропуст и да неко за то мора да одговара:

- Реч је о јако опасном потезу власти у Тирани и Приштини, јер је по Резолуцији 1244 Кфор једино могуће војно присуство на Косову. На делу је брутално кршење међународног права и Албанци би морали да сносе одговорност...

Декан Факултета за безбедност 'Едуконс' Мирослав Бјеговић оцењује да Албанцима неће проћи паклени план за ново етничко чишћење Срба.

- Могу једни и други Албанци заједнички да вежбају колико год хоће, али ако им је крајњи циљ заузимање севера Косова, боље да не троше време. Србија им то неће дозволити! Морају бити свесни да Србија и њено руководство ни по коју цену неће дозволити насилно заузимање севера Косова - подвлачи Бјеговић.

Ђурић: Даље руке од универзитета

Директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручио је Приштини да заборави на отимачину српског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици.

- Приштински универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици био је и биће у српском образовном систему. Зато привременим институцијама самоуправе у Приштини поручујем: Даље руке од нашег универзитета, јер он се не отима, већ се на њему стиче знање - одбрусио је Ђурић.

Упади РОСУ на север Косова

* новембар 2018. због наводног хапшења осумњичених за убиство Оливера Ивановића

* септембар 2018. због одлуке Тачија да се провоза језером Газиводе

* март 2018. због хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.

Вокер у Рачку одиграо исту улогу као „Бели шлемови“ у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шешељ албанском новинару - Српска војска се мора вратити на Косово!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА