Најновије

"НЕЛЕГАЛНО И НЕПРИХВАТЉИВО!": Иранци рекли своје о отимачини сиријске земље

Изјава америчког председника Доналда Трампа да би требало признати суверенитет Израела над Голанском висоравни је неприхватљива, саопштио је портпарол иранског Министарства спољних послова.

Илустрација (Фото: САНА/ Правда)

„Ово нелегално и неприхватљиво признање не мења чињеницу да Голан припада Сирији“, изјавио је портпарол, преноси Ројтерс.

Сиријске власти су раније осудиле Трампову изјаву.

Из владе поручују да су одлучни да подручје поврате под своју контролу користећи "сва средства", преноси Ројтерс.

У саопштењу владе се наводи да је Трампова изјава показала "слепу пристрасност САД према Израелу", али да је "стварност да Голанска висораван јесте и остаће сиријска и арапска".

"Сиријска нација је још одлучнија да ослободи овај вредан комад сиријске територије користећи сва могућа средства", саопштила је влада Сирије.

Трамп је поручио на Твитеру да је време да се призна суверенитет Израела над Голанском висоравни, територијом коју је ова земља освојила од Сирије након шестодневног рата 1967. године и потом је анектирала.

"После 52 године време је да Сједињене Америчке Државе у потпуности признају израелски суверенитет над Голанском висоравни, што је од кључног стратешког и безбедносног значаја за државу Израел и регионалну стабилност!", написао је Трамп на свом Твитер налогу, преноси Ројтерс.

Шестодневни рат, Арапско-израелски рат 1967. познат и као Јунски рат, вођен је између Израела, с једне стране, и Египта, Јордана и Сирије, с друге стране.

На крају тог рата, Израел је под своју контролу ставио Појас Газе, Синајско полуострво, Западну обалу и Голанску висораван.

Кремљ: Надамо се да ће Трампов позив остати само позив 

Из Кремља је данас саопштено да се надају да ће позив америчког председника Доналда Трампа да се призна суверенитет Израела на Голанском висоравни остати само то - позив.

"За сада је то само позив. Надамо се да ће остати на томе", изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси Ројтерс.

Он је додао да изјаве попут Трампове ризикују да озбиљно дестабилизију Блиски Исток и наруше напоре у циљу проналаска мирног решења за сукобе у региону.

"Ово нелегално и неприхватљиво признање не мења чињеницу да Голан припада Сирији", изјавио је портпарол, преноси Ројтерс.

Русија почиње тестирање 20 хиперсоничних ракета „Кинжал“. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА