Најновије

КОЛИНДА ПОНОВО О ИСТОРИЈИ: Хрвати најстарији конститутивни народ у БиХ?

Хрвати су најстарији конститутивни народ у БиХ и један су од стубова модерне хрватске државе, поручила је данас хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић.

Колинда Грабар-Китаревић (Фото: Јутјуб)

"Ви у БиХ нисте гости, придошлице ни национална мањина, него њен најстарији конститутивни народ који не жели ништа друго него мир и равноправност с друга два народа у заједничкој домовини БиХ", рекла је Грабар-Китаровић на Дану отворених врата за Хрвате из БиХ у својој канцеларији, јавила је Хина.

Поручила је да БиХ није национална држава једног народа, већ држава трију конститутивних народа, што је "чињеница у БиХ деценијама и столећима".

Она сматра да Хрвати у БиХ имају право да бирају своје политичке представнике који ће их "легитимно представљати и заступати на свим нивоима власти", као и право на националне, културне, образовне и медијске установе, те право на равноправну јавну употребу хрватског језика.

Грабар-Китаровић је додала да Хрвати, тражећи та права не захтевају "ништа више од других" те да је то на најбољи начин за очување БиХ као државе, а да се тиме у БиХ уграђују европске вредности.

За кога би Шешељ увео смртну казну, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Колинда и усташки поздрав

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА