Најновије

ОПКОЛИЛИ СЕЛО, УЛЕТЕЛИ, А ОНДА ЈЕ УСЛЕДИО ПОКОЉ! Труднице, жене, децу, старце, нису имали милости! (ФОТО)

Група која представља народ Фулани у централном Малију каже да је број погинулих у јутарњем нападу милиције порастао на 115, и да је међу жртвама било деце и трудница.

Сукоби у Малију (Фото: Јутјуб)

Абдул Азиз Диало, председник групе, саопштио је овај број након што је примио детаљне информације од власти са места догађаја. У почетку су сведоци рекли да је најмање 60 људи убијено. Диало је изјавио да је међу жртвама било трудница, мале деце и старијих особа. Поглавар села Огосагуа такође убијен заједно са неким његовим унуцима, преноси АП.

Тренутно није могуће утврдити тачан број жртава. Молаје Гуиндо, градоначелник суседног града Банкаса, изјавио да је реч о очигледном етнички мотивисаном нападу. Мушкарци обучени као Догон ловци окружили су и напали село Огосагу између 4 и 5 сати ујутру по локалном времену.

- То је веома велики број мртвих - рекао је Гуиндо за Ројтерс.

- Село Огосагу је потпуно девастирано - додао је он.

Један становник села, који је тражио да остане анониман, рекао је да чини се да је овај напад био одмазда за напад у којем је прошле недеље погинуло 23 војника, а одговорност за то је у петак преузела организација повезана са Ал-Каидом.

Група је саопштила да је напад на војнике био одмазда за насиље које је починила војска Малија против националне мањине Фулани. 

Локалне власти су са своје стране саопштиле да је у питању "масакр цивила заједнице Фулани" и да су га починиоци традиционални ловци ривалске заједнице Догони.

Фулани су номади који се баве сточарством и трговином. Догони су познати као ловци, а у свету по верским ритуалима и плесу под маскама. 

Догони оптужују Фуланије да подржавају џихадисте везане за терористичке групе на северу земље и шире. Фулани, са друге стране, оптужују Догоне да подржавају малијску војску у њеним настојањима да заустави екстремизам. 

Џихадистичке групе повезане са Ал-Каидом и Исламском државом користе етничке сукобе у Малију и суседним државама Буркини Фасо и Нигеру да би повећали регрутовање и заузели огромне површине територија којима се практично не може управљати.

У Малију се, иначе, од 2013. године налази мировна мисија УН у којој има 12.500 војника и полицајаца.

Да ли је Исламска држава заиста поражена? Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Рат у Малију

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА