Најновије

РУСКА МИСИЈА ПРИ НАТО-У: Западне државе нису извукле поуку из 1999. године!

Западне државе нису извукле поуке из трагедије од пре 20 година када је тадашњу СРЈ бомбардовао НАТО, саопштила је данас стална мисија Русије при НАТО-у.

НАТО бомбардовање Југославије и Србије (Фото: Јутјуб)

Како се наводи, 24. марта 1999. године преовладало је искушење да се брзом и војном интервенцијом, а не дипломатским напорима реше "осетљиви међуетнички и међурелигијски проблеми у Југославији", чиме се заобишло међународно право, преноси Тасс.

- Затим су, као резултат бомбардовања и ракетних напада, уништени кључни објекти цивилне инфраструктуре, а цивили су постали колатерална штета за НАТО. Напад на кинеску амбасаду се не може ни објаснити - наводи се у саопштењу.

Руска мисија наглашава да је остао потенцијални конфликт у региону уз проблем признавања Косова, као и да потези у Ираку и Либији показују да лекције ових драматичних дешавања на Балкану нису узете у обзир.

Према подацима које је објавила организација “Хјуман рајтс воч” у бомбардовању које је трајало 78 дана погинуло је око 500 цивила и око 1.000 војника, док према подацима Србије страдало је више од 2.000 цивила, неколико стотина се воде као нестали, док је страдало и око 1.000 војника.

Агенција подсећа да је приликом бомбардовања скоро у потпуности уништена индустријска инфраструктура, како и више од 1.500 насеља, 60 мостова, а оштећено је 30 одсто школа и 100 споменика. Материјална штета се процењује на између 30 и 100 милијарди долара, а поједини објекти до данас никада нису реконструисани, пише Тас с.

Пилот “невидљивог” Ф-117: Кајем се због бацања бомби на српску децу. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Почетак НАТО бомбардовања СР Југославије и Србије 24.марта 1999. године

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА