Најновије

НОВО УПОРИШТЕ ВЕХАБИЈА: Ниче ки нова Маоча у БиХ?

У Стијени код Цазина све је учесталија градња кућа које подижу припадници тамошње селефијске заједнице. Трагом појединих страховања у Крајини да у овом параџемату, наводно, ниче нова Маоча, пише Дневни аваз.

Вехабије (Фото: Јутјуб)

Исламска заједница у БиХ у фебруару 2016. године такозваним независним параџематима понудила је интеграцију, или ће, у супротном, забранити њихов рад. У априлу те године саопштено је да је седам од 29 параџемата пристало да буде под окриљем Исламске заједнице, а 22 су то одбила. Један од оних који су одбили је и параџемат Стијена код Цазина.

Мештани тог и околних села јавно изражавају забринутост, јер око месџида ничу нове куће на земљишту које масовно купују припадници селефијског покрета. Пут до њиховог месџида, централног објекта који користе за обављање намаза (молитве), још је макадамски. Смештен је на мањем узвишењу.

- Немамо ми право о томе ништа говорити, најбоље је да позовете главног имама у Цазину Саида Мујакића - каже имам у Стијени, Сулејман Хашић.

С друге стране, Мујакић каже да се ту ништа не може.

- Пре три године понудили смо им интеграцију, они су одбили. Тада сам им рекао да ће убудуће бити предмет безбедносних служби и државе. Тешко је разговарати с тим људима - каже Мујакић.

Он додаје да су мештани Стијене поготово негодовали током рамазана, јер селефије "по неком свом сату" означавају термин ифтара.

- И на то смо указивали, али без резултата - каже Мујакић.

Пола сата прије термина за молитву с разгласа се огласио езан. Након двадесет минута, из месџида је изашло неколико деце и један мушкарац. Деца кажу да је то Бајро Каиљковић.

Како се новосадска власт окреће против Русије, погледајте ОВДЕ.

Извор: Дневни аваз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вехабија преводи српског новинара на ислам

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА