Најновије

Састави С-300 Венецуеле су у стању приправности – Шта су им донели Руси? (ВИДЕО)

Усред напетости између Венецуеле и Сједињених Држава, венецуеланска влада је распоредила батерију С-300 у близини венецуеланске престонице Каракаса. Вест је објављена непосредно након доласка руског војног контингента у Венецуелу.

С 300 (Фото: Јутјуб)

Према израелском комерцијалном сателитском оператору (ИСИ, Боливарска национална војска Венецуеле (ФАНБ) је распоредила батерију руских пројектила С-300 и састав је оперативан у ваздушној бази почетком 2019. године.

Распоређивање ових одбрамбених састава вероватно је повезано с припремама  владе којом председава Ницолас Мадуро за одговор на могућу војну инвазију Сједињених Држава и њихових савезника.

С-300 састави у Венецуели су најнапреднији противракетни штит у целој Латинској Америци и немају упоређење у регији.

Распоређивање тог руског оружја у Венецуели се догодило у време након што су се 23. јануара интензивирале политичке напетости између Каракаса и Вашингтона, када је вођа опозиције Хуан Гајидо, председник Националне скупштине Венецуеле од 2016. године, себе прогласио “привременим председником” земље и одмах су га признали америчка влада и председник Доналд Трамп, који је упозорио да су у подршци државном удару “све опције на столу”.

Како за интернетски часопис Checkpoint Asia појашњава аутор Марко Маријановић, Руси су у Каракас вероватно дошли како би им пренели искуства супротстављања америчким нападима из Сирије.

Постоји већа вероватност да ће Американци предузети тајну операцију него отворени напад, оно што Венецуеланцима највише треба су електронички уређаји за прислушкивање и ометање. Због Болтонових “5000 војника у Колумбији” медији тврде да  постоје “знакови повећања војног планирања у Венецуели”, иако је јасно да Трампова администрација не планира инвазију, али је као облик притиска на Каракас вољна оставити утисак да ти мисли учинити.

Заправо, Трамп и даље понавља да је “војна опција на столу”. Русија је са своје стране упозорила Вашингтон да је директна америчка војна интервенција против Каракаса црвена линија за Москву.

На састанку на високом нивоу у Риму прошле недеље се чини да је Русија озбиљно упозорила Сједињене Државе да неће толерисати америчку војну интервенцију за свргавање венецуеланске владе с којом је савезник. Састанак у Риму између “посебног изасланика” Сједињених Држава за Венецуелу Елиота Абрамса и заменика руског министра спољњих послова Сергеја Рјабкова је требао омогућити хитно постизање споразума.

Двојица званичника су разговарала два сата у хотелу у Риму, месту на којем се требао постићи ад хок споразум. Након састанка у Риму је Рјабков рекао: “Верујемо да Вашингтон озбиљно схвата наше приоритете, приступ и упозорења”.

Једно од тих упозорења које је изнео Рјабков било је да Москва неће толерисати никакву америчку војну интервенцију у Венецуели. Са своје стране, Елиот Абрамс је изашао са састанка након што је примио озбиљну опомену.

“Не, нисмо се договорили, али мислим да су разговори били позитивни, у смислу да обе стране сада боље разумеју мишљења других”, рекао је новинарима.

“Боље разумевање мишљења других” значи да су Американци примили на знање што је црвена линија Москве и да је боље да се повуку.

Ипак, ароганција Американаца је запањујућа. Према извештајима из Сједињених Држава, чини се да је Абрамс одлетио у Рим с очекивањем да с Рјабковом договорити “транзицију” или “компромис” о томе коме ће две земље дати титулу “председника” Венецуеле.

То је оно што је несумњиво мислио када је рекао да “након састанка није било заједничког мишљења”, али је “боље разумио” положај Русије. Сада изгледа да су Руси демонстрирали своју одлучност.

“Руски су званичници стигли у Венецуелу како би разговарали о одржавању и обуци у руковањем опремом и стратегији”, рекао је један званичник из Каракаса.

Изјаву је дао након што је на аеродрому у близини Каракаса уочен руски теретни авион и авион с контингентом руских војника којег је пратила војска Венецуеле. Један венецуелански званичник је изјавио да је авион који стигао овог викенда дошао у склопу војне сарадње два савезника.

Транспортни и путнички авион руских оружаних снага слетели су у Венецуелу с 35 тона терета, а дошао је и заменик заповедника руске копнене војске.

Венецуела има бројне руске саставе наоружања, тако да ако је мали број руских војника долетео како би осигурао обуку или одржавање, то није ништа необично. Исто није необично ако су Руси у изасланство послали генерала како би разговарало важним војним стварима са својим венецуеланским колегама.

Али када опрема, војници и генерал стигну у исто време, а неколико дана касније, Москва каже Вашингтону “да је боље да се бави својим приоритетима и озбиљно схвати упозорења”, то је већ нешто пуно значајније.

Логика је следећа. Наиме, Руси који годинама подупиру Сиријце против Американаца, чак и током америчких ракетних напада, дошли су како би венецуеланским снагама пренели кључне савете, подржали венецуелански електроничке саставе и дали им обавештајне податке, што представља два кључна елемента у оваквој ситуацији.

35 тона опреме покривене војном церадом могло би представљати уређаје за електронско ометање који могу да искључе беспилотне летелице које користе ЦИА, снаге за специјалне операције и наоружане опозиционе групе које су дроновима већ покушале да убију Мадура у пропалом нападу у октобру 2018. године. Руси би могли дати убрзану обуку својим венецуеланским колегама како користити материјал који су добили.

У међувремену, само присуство руских снага у неименованом војном објекту Боливарске националне војске Венецуеле (ФАНБ) је само по себи средство за одвраћање од напада, јер америчке снаге неће гађати објекте у којима би могли бити руски војници и војни инструктори.

Наравно, америчка “Операција Слобода”, који у њихово име у земљи води Хуан Гаидо није обустављена, али се процес за опозив додатно закомпликовао.

Прочитајте ОВДЕ на шта то упозорава бивши Трампов стратег.

Извор: Checkpoint Asia/logicno.com/Нермин Н.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА