Најновије

ПРЕСУДА МИРИ МАРКОВИЋ: Споран датум преквалификације дела

Шта Апелациони суд у Београду замера првостепеној пресуди Мирјани Марковић, бившој председници ЈУЛ, за наводне махинације са становима: Наложено да се утврди да ли је ова промена уследила након наступања застарелости.

Мира Марковић (Фото: Јутјуб)

Ни после скоро 17 година, откако је поведен судски поступак против Мирјане Марковић, бивше председнице ЈУЛ, због наводних малверзација приликом доделе државних станова, не назире се крај овом маратонском процесу.

Испоставиће се да је након 104 главна претреса, Виши суд прошле године донео осуђујућу пресуду, која садржи низ мањкавости. По мишљењу Апелације, то треба отклонити како би се донела адекватна одлука.

Оно што је спорно, а што првостепени суд у поновљеном поступку треба да утврди, јесте да ли је Тужилаштво у законском року преквалификовало првобитно кривично дело, које се Марковићевој стављало на терет, како гоњење не би застарело. Одбрана сматра да то није учињено на време, што су и истакли у својој жалби. Више тужилаштво је, наиме, у септембру 2010. године изменило оптужницу, тако што је уместо за незаконито посредовање, за шта је тог истог месеца претила застара, преквалификовало кривично дело у подстрекавање на злоупотребу службеног положаја. У овом случају је максимална запрећена казна 12 година, па самим тим је дужи период до застаре. Апелациони суд тражи да се утврди да ли је преквалификација уследила који дан након наступања застарелости.

У одлуци о укидању првостепене пресуде наводи се и да је оптужница неколико пута мењана, као и да је последњи пут прецизирана 24. октобра 2017. При томе тужилац мења период извршења кривичног дела за све оптужене, а као крајњи датум наводи 24. новембар 2000. Иначе, Мирјани Марковић се ранијом оптужницом на терет стављало да је дело извршила у периоду од 1. до 21. септембра 2000. Апелациони суд истиче да се не може поуздано утврдити да су окривљени и њихови браниоци у складу са законом упознати са извршеним изменама.

Бивша председница ЈУЛ, укинутом пресудом била је осуђена на годину дана затвора јер је Живку Кнежевић, некадашњег секретара у Влади, подстрекавала да Илони Пешић, дадиљи њеног унука, додели стан из фонда Владе. Током процеса, промењене су чак четири судије. Неретко, претреси су били одлагани и због болести оптужених и изостанака сведока.

Мирјани Марковић суди се у одсуству. Она се налази у бекству од 2005. године када јој је пропало јемство од 15.000 евра, које је припало правосудном буџету Србије. Марковићева се налази у Руској Федерацији где ужива статус политичке избеглице, због чега не може да буде ухапшена по потерници коју је за њом расписала Србија.

Да ли српска војска може да се врати на Кос,ет, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мира Марковић о америчком империјализму и ДОС-у

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА