Најновије

СРПСКА ВОЈСКА МОЖЕ ДА СЕ ВРАТИ НА КОСОВО! КФОР-у се то не свиђа, али ...

Командант КФОР-а, италијански генерал Лоренцо Д'Адарио погрешно је протумачио Резолуцију 1244 СБ УН у делу у ком је дозвољен повратак српских војника и полицајаца на Косово и Метохију.

Војска Србије (Фото: vs.rs)

- У Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, у додатку 2, став 6, се наводи: "Након повлачења, договореном броју југословенског и српског особља биће дозвољено да се врате да би овављали следеће функције: везу са међународном цивилном мисијом и међународним снагама безбедности, обележавање/чишћење минских поља, одржавање присуства на српским историјским локалитетима, одржавање присуства на кључним граничним прелазима. Затим се у напоменама наводи да ће "повратак  особља бити под надзором међународних снага безбедности (КФОР)  и биће ограничени на мали договорени број ( стотине, не хиљаде)".  Дакле, сваки повратак особља би требало да буде договорен и дозвољен, и само у циљу обављања четири наведене функције ( веза, обележавање/ чишћење минских поља и присуство на историјским локалитетима и кључним граничним прелазима). У складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, не постоји могућност слања 1000 војника из било којег другог разлога осим горе поменута четири или без претходног договора. Штавише, све четири наведене функције без проблема гарантују или КФОР или (тзв.) Косовске безбедносне организације, и таква одлука би у овом тренутку била анти-историјска - навео је Д'Адарио у интервјуу за Јединство. 

Д'Адарио тачно цитира, али погрешно тумачи одредбу Резолуције 1244 СБ УН на основу које је српским војницима и дозвољено да се врате на Косово и Метохију. 

Наиме, у Резолуцији 1244 јасно се наводи да ће договореном броју југословенског и српског особља бити дозвољено да се врате у јужну српску покрајину. Тај повратак би заиста био под надзором КФОР, али се ради само о начину на који ће договорено бити спроведено. Никаква одредба не даје право команданту Кфора да он установљава да ли је потребан тај повратак или не, а нико га и не пита да ли поменуте функције гарантује КФОР или лажне албанске формације (не)безбедности. 

- Влада Србије би одмах требала да поднесе захтев да се до 1.000 српских војника и полицајаца врате на Косово и Метохију - сматра председник СРС Војислав Шешељ. 

Он додаје да и даље остаје при томе да Влада Србије треба од Русије и Кине да тражи да пошаље своје јединице у контигент КФОР-а, али истиче да се ради о одвојеном захтеву и да он нема везе са повратком српских војника и полицајаца у јужну српску покрајину.

Ипак, нема сумње да би присуство руских и кинеских војника значило додатну безбедност српским војницима и полицајцима, а исту мора да им гарантује КФОР и без присуства Руса и Кинеза. 

Терористи у Идлибу и чланови организације „Бели шлемови“ планирају нове провокације. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Командант КФОР-а: На КиМ забрињава неодговорна реторика

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА