Најновије

ФАБРИЦИ: Србија није на мрачној страни историје!

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици оценио је да Србија није на мрачној страни историје док иде ка Европској унији.

Сем Фабрици (Фото: Јутјуб)

"Верујем да би Србија требало да се сматра светлом страном будућности, ако је будућност ЕУ", рекао је Фабрици за видео емисију "15 минута" постављену на сајту Јужних вести.

Упитан да прокоментарише где је Србија у односу на друге балканске земље, Фабрици је казао да нема разлике и да оно што се тражи од Србије, тражи се и од других балканских земаља, као и да све морају да се крећу у истом смеру и деле исте вредности. 

"Србији треба мало више спринта, тако да кажем, али приступање је такође процес. Реформе су инструмент за улазак у ЕУ, а што су значајније, што су јаче и дубље, Србија ће се брже придружити ЕУ. Рекао бих да су потребни мишићи, дах и издржљивост", закључио је Фабрици. 

Говорећи о напретку Србије у преговорима са ЕУ, Фабрици је нагласио да су реформе напредније у економском подручју. 

"Видели смо да реформе доносе резултате - економија расте, незапосленост опада. А свакако се може учинити више и ми охрабрујемо власти да чине више, да економија расте брже и на одржив начин", рекао је он и додао да би напредак требало направити у области владавине права. 

Како је рекао, није само на влади да ради више и брже на напретку у тој области, већ и на другим институцијама и целом друштву. 

Он је додао и да је срећан што је Влада Србије предложила ревизију Акционог плана за поглавље 23 које се односи на владавину права, јер то показује да су српске власти посвећене спровођењу владавине права. 

"Влада је схватила да је било неких одлагања у процесу у односу на претходни Акциони план и израдила је акциони план, документ на 200 страна. Срећан сам што НВО и цивилно друштво дају своје сугестије о овом плану. Акциони план је путоказ Србије за увођење реформи владавине права", оценио је Фабрици. 

Што се тиче дијалога Београда и Приштине, Фабрици је рекао да је став ЕУ непромењен и да сматрају да би требало да се постигне трајан, правно обавезујући споразум у складу са међународним правом и стандардима ЕУ, и додао да не жели да коментарише идеје које се помињу као могуће решење, попут разграничења. 

"Београд и Приштина морају да се договоре о нечему што је одрживо и реално. Дакле ова идеја (о разграничењу) или било коју другу ми не коментаришемо у смислу садржаја споразума који ће бити постигнут", рекао је он. 

Када се ради о таксама, које је Приштина увела у новембру прошле године на увоз робе из централне Србије, Фабрици каже да су оне посебна тема и да ЕУ и даље остаје при ставу да би Приштина требало да их укине. 

Фабрици је рекао и да ЕУ разним програмима настоји да помогне малим и микро предузећима, попут програма ЕУ ПРО, као и да ће ускоро расписати конкурс за још један пројекат. 

"Срећни смо што се мала и средња предузећа јављају на конкурсе. Приликом аплицирања види се да су мала и средња предузећа упозната са тиме како то треба урадити, а добро су обавештене и локалне администрације. Увек имамо више захтева него што можемо да понудимо. Компаније знају шта раде и ми смо срећни због тога", рекао је Фабрици.

Огласио се командант Бондстила. Прочитајте ОВДЕ шта је рекао.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА