Најновије

ПОБЕДИО КОРУПЦИЈУ? У СРБИЈИ?! Млади научник добио на суду - поништени конкурси, нишки декан пред сменом!

Да ли се назире крај вишегодишње афере на Грађевинско-архитектонском факултету у Нишу, за који бивши сарадник Петар Пејић, иначе вишенаграђивани млади научник, тврди да је легло непотизма и злоупотреба функција?

Петар Пејић (Фото: Јутјуб)

На питање да се изјасне по његовим пријавама, из Министарства просвете су саопштили: наложиће Савету овог нишког факултета да испоштује законску процедуру и смени декана Петра Митковића, а на основу налога Агенције за борбу против корупције, поткрепљене и пресудом Управног суда. Декан је за Н1 потрдио да је налог стигао.

Ускоро доктор архитектуре Петар Пејић, иако сада води успешну старт-ап фирму, решен је - "изгураће" до краја оно у шта је сигуран. А, то је да му је нанета неправда.

"Морам да замерим мојим родитељима зато што не раде на факултету, па не могу тамо да будем и едукујем младе људе", наводи архитекта Петар Пејић.

Додаје да су на два конкурса, на која се за радно ангажовање у настави на нишком ГАФ-у пријавио, примљена - професорска деца и једна супруга.

"Након мог пријављивања добијам претње од декана - како то није конкурс намењен мени, већ за неког њиховог рођака... Да би на крају декан поништио конкурс, јер је видео да нема шансе да тај њихов рођак буде изабран. Пролази након тога још година или две, долази овај актуелни конкурс на коме се траже два асистента. Опет се ја јављам, а посао добија ћерка продекана и жена професора. Што је најтужније, жена професора добија посао да буде асистент своме мужу", каже Пејић.

На питања Н1 - декан Митковић одговорио је СМС поруком: није тачно да сам га упозоравао да не конкурише. Признаје и да је његов син, за кога Пејић каже да му је и асистент на предмету, запослен на факултету и да је "у складу са свим законима биран у звање асистента".

Убеђење Пејића да су избори спроведени нерегуларно, дало је резултат и на Управном суду, који је, каже, пресудио у његову корист и поништио одлуку Савета о избору других кандидата, а недавно је, каже, и Агенција за борбу против корупције наложила смену декана Петра Митковића, коју је Савет потпуно игнорисао.

"Остало је само да министар (просвете) одреагује и заштити законе ове државе", наводи Пејић.

Министарство је одреаговало. Њихов представник Марко Петковић рекао је да су добили обавештење од Агенције за борбу против корупције.

"По новим изменама закона, Савет је дужан да, на основу препоруке, односно, налога Агенције, разреши Петра Митковића дужности декана. Ми ћемо директно наложити да морају да га смене", став је Министарства, одакле је, како нам је потврдио и сам декан, налог на факултет и стигао. Званично не жели да говори, али је у поруци био изричит - тврди да нема непозитма на факултету који води.

Прочитајте ОВДЕ чиме је мазан Теразијски тунел пре протеста у Београду и зашто је полиција легитимисала?

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пејић је цењен у научничким круговима због својих достигнућа.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА