Најновије

АМФИЛОХИЈЕ: Иако смо под окупацијом, мртве с Кошара и Милицу Ракић не може победити Хитлеров НАТО!

Архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски, зетско-брдски и скендеријски и егзарх свештеног трона пећког Амфилохије Радовић говори о страдању Срба током Бомбардовања и на Косову, о нацистичкој идеологији НАТО пакта, али и о усташким злочинима у НДХ и Алојзију Степинцу.

Митрополит црногорско-приморски за Еспресо открива шта данас мисли о бомбардовању након 20 година, какво је мишљење човека који је сакупљао и сахрањивао мртве на Косову о трагедији коју је српски народ тамо преживео, као и која је његова порука Србима у Црној Гори.

Каква је данас ситуација и положај СПЦ у Црној Гори?

- Добру се надамо, ипак. Надамо се да ће овде политичари схватити да ако желе заиста да иду у ЕУ, онда морају и да испоштују европске законе. А не да стварају неке своје законе који су гори чак из периода комунизма. У време комунизма су одузимане имовине црквама, али нису одузимани храмови и само биће Цркве. Овде се управо о томе ради и шире се такве нездраве идеје. То је скроз супротном духу Црне Горе. Врши се једноставно негирање СПЦ која је створила Црну Гору.

И која је ту вековима?

- Да вековима. Осам векова СПЦ је ту и то без прекида. Они сад форсирају неку своју секту зване ЦПЦ. То је први пут да партија ствара цркву, додуше било је таквих покушаја и са македонском црквом али је тамо много трезвеније размишљано. У Македонији су били канонски епископи и онда се створи питање које може да буде решено. У Црној Гори је другачије, створила се, понављам једна секта од људи који немају никакве везе са православном црквом. Само зато што себе проглашавају за аутокефалне. Немају никакве везе са митрополијом Црногорском до 1918. године. То није Црква то је једна НВО која је финансирана од стране државе. Ја се ипак надам да ће то људи схватити и да ће та појава бити превазиђена.

Има ли неких назнака да се иде ка томе?

- Има индиција да се иде у том правцу.

Како коментаришете антисрпство које је завладало у Црној Гори?

- Надам се да ће и то бити превазиђено јер плодови тога већ се осећају у Црној Гори. Плодове тога власт увелико осећа. Ја се надам у Бога да ће и они схватити да се тиме не ствара будућност Црне Горе, већ да се разарају њени темељи. Стварање лажног идентитета који је на делу у Црној Гори је нешто што је јединствено у Европи.

Навршило се пуних 20 година од почетка бомбардовања СРЈ, шта данас мислите о томе?

- НАТО пакт је објавио своје тиранско и злочиначко лице бомбардовањем Савезне Републике Југославије и у то нема никакве сумње. Ја сам то рекао једном, а ево сада и понављам. НАТО је наставио оно што су започели Крсташи у средњем веку, а затим Наполеон као и оно што су покушали да ураде фашисти и нацисти. Једноставно фашизам и нацизам је наставак политике НАТО. Ја кад то говорим, то се не тиче ЕУ, она је за свако поштовање, али НАТО пакт као воји савез који је настао у време Варшавског пакта. Варшавски пакт као што знамо више не постоји и онда је требало да заједно са њим нестане и НАТО. Међутим он није нестао, него је чак и порекао своје опредељење. НАТО је тада говорио да остаје да штити демократију и земље Запада од ондашњег СССР, међутим да је то своје опредеље испоштовао он је отишао даље и претворио се данас у пакт насиља и злочина. Ти су злочини виђени током распада Југославије, а нарочито приликом бомбардовања Републике Српске, затим и Србије и Црне Горе. Нема оправдања за тако нешто, то су схватили и многи умни људи са Запада. Пре свега тај злочин је урађен без одобрења СБ УН. Подсетићу да УН још од 1946. године једино што прихватају је одбрамбени рат. Овакав насилни рат какав је НАТО извео бомбардујући нашу земљу то је за сваку осуду. Један учени Немац рекао је да се тога стиди и да је Немачка по трећи пут у XX веку извршила насиље над Србима.

Слажете ли се са констатацијом појединих људи са Запада да циљ бомбардовања није било спречавање хуманитарне катастрофе него напад на Србе и одузимање Косова?

- Апсолутно је то тако. Ево сада видимо податке да је три године пре бомбардовања то предвиђено. То је очигледно. Видите стварање Бондстила, он је сад главна војна база Америке, овде у срцу Балкана. То је вид освајачке припреме за Блиски Исток и за напад на Русију. То је очигледно, то је кристално јасно и ту нема речи. Ови страдалници, нарочито деца која су побијена од НАТО пакта, Милица Ракић, деца на Мурину…, Кошарама, не могу бити побеђени, јер то би значило прихватити да је то завршена прича и на КиМ, Србији, Црној Гори, Европи, свету. То значи прихватити да је зло оно које управља судбинама света.

Много нас је коштало то бомбардовање?

- Само сто милијарди евра је коштало то бомбардовање. Србију и Црну Гору је то много коштало уништено је 30.000 домова, побијени су људи, разорене су фабрике. По 20 пут је из истих центара бомбардован Београд. Бомбардована је и Подгорица. То је нешто што нико разуман не може да схвати. Истинска Европа, Европа Светога Петра и Павла, Европа Фрање Асишког, Дантеа, Шекспира и других великих људи, све до највећег Европљанина нашега времена Де Гола, умрла је у Приштини. Преко наших страдања данас тријумфује једна друга Европа! То је Европа крсташких ратова, и она све што ради, ради у име људских права.

Ипак, данас све више људи осуђује тај чин?

- И у време Хитлера било је много умних људи који су схватили шта се дешава и устали су против тог зла, тако и сада устају против овог зла који нам се чини. Знате како кажу: "Бог силу не воли, сила бога не моли!" То је та прича. Једно је истинито да је Александар Невски рекао, а то је: "Бог није у сили него у правди!" Док Свети Петар Цетињски каже: "У имену је божијем суд и правда", а коначни суд о свим збивањима која су нам се догодила је ипак Божији суд. Он је кристалан и јасан.

Постоје ли неке речи, а које су везане за бомбардовање да памтите?

- Добро је рекао генерал Галоа нашем патријарху Павлу у време Рамбујеа у Паризу. Он је њему подигао здравицу и рекао: "Ви се не борите само за себе, него се борите за часну Европу". То су речи једног великог човека, пријатеља Шарла де Гола. Тачно! Ми се боримо за часну Европу. То сада казују и многи други људи.

Како данас видите ситуацију на Косову?

- Ово је једна окупација, а видели смо да је окупација трајала и 500 година па је народ издржао. И нико никада није тврдио да од тога нема ништа и да Срби немају ништа, како то сада неки тврде. Ја сам уверен да ће и Западне државе полако схватати, а већ почињу да је то једна њихова велика грешка. Сада већина њих схвата да су направили само себи зло, али и Европи. Погазили су елементарна људска права, а све су радили наводно због заштите људских права. Подсетићу само да су и Крсташки ратови вођени радизаштите Христовог гроба. О чему се ту прича?

Која би била данас Ваша порука Србима са Косова?

- Прво честитке Србима на Косову што су поред свих невоља опстали на својим огњиштима заједно са својом Црквом, свештенством и монаштвом. То је прво. Надам се да ће они и даље и поред свих недаћа које су их снашле опстати на Косову и Метохији. Надам се да ће и они који су избегли са Косова да се врате. Надам се да ће и власт у Србији почети да води мудрију политику. Надам се да ће сви схватити да је прича по којој Срби немају ништа на Косову срамна и лажна. То је незапамћено у историји. Како немамо? Па све што је тамо то припада српском народу и милиони гробаља мученичких и страдалних и тај народ који је тамо опстао, све је наше.

Ватикан планира да отвори тајна досијеа папе Пија XИИ, а ту би била и документа која говоре о усташким злоделима и делима Алојзија Степинца у НДХ?

- То је добра одлука садашњег папе Фрања и трезвена одлука да се може приступити архиви. Није ту само наше питање, већ су ту и питања холокауста, као и папског односа према ондашњој Немачкој и тадашњим властима у њој. Понављам то је веома драгоцена одлука и ја се надам да ће и наша црква задужити некога да та документа проучава.

Мислите ли да се из њих може открити сва истина о злочину усташа?

- Битно је да то питање које се стално поставља да буде разрешено, јер постоје сталне сумње, а тиме ће заиста бити утврђено шта се дешавало и како се дешавало. Зато мислим да је та одлука корисна за све посебно за случај кардинала Степинца. Јер постоје нека писма које је он писао, а које с друге стране неки поричу да их је он лично писао. Она датирају из 1943. године тако да ће то бити прилика да све сазнамо и понављам да ће то бити корисно за све.

Да ли очекујете да се ту нађе и наводни уговор Степинца и Тита?

- Предпостављам да има и тога у тим документима, али видећемо. Понављам, треба некога задужити који ће све то да прелиста и проучи.

Од када је света и века масони имају "своје људе" у српској политици, а самим тим и учешће у власти. Најновија афера о наводним контактима ложе и посланице Двери Марије Јањушевић поново је покренула ово питање. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте интервју са митрополитом Амфилохијем.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА