Најновије

КАКВА ЗЕМЉА ТАКАВ ИЗБОР: Комичар победио на изборима у Украјини, следи...

Излазне анкете показују да ће у други круг избора за председика Украјине ићи комичар Владимир Зеленски, који ће "одмерити снаге" са досадaшњим председником Петром Порошенком.

Владимир Зеленски (Фото: Јутјуб)

На данашњим изборима највише гласова освојио је 41-годишњи глумац Владимир Зеленски – 30,4 одсто, док је испод њега досадашњи председник Петро Порошенко, са 17,8 одсто гласова, показују излазне анкете.

Следи Јулија Тимошенко са 14,2 одсто, док су остали председнички кандидати освојили једноцифрени проценат подршке бирача, јавља Укринформ.

Излазне анкета урађене су на основу гласова до 18 часова. Учествовало је око 20.000 на 600 гласачких места широм Украјине, наводи Униан.

Иначе, излазне анкете потврђују предизборна истраживања према којима је такође фаворит био глумац који тумачи лик антикорупцијског председника у популарној ТВ серији.

Други круг избора биће одржан 21. априла, будући да ниједан кандидат није освојио више од 50 одсто гласова.

По објављивању првих резултата, Владимир Зеленски се захвалио Украјинцима који су га подржали.

"Хвала свима који нису гласали само за забаву", рекао је Зеленски и додао да је видео неколико излазних анкета, али да председник може бити само један.

Порошенко је брзо након затварања биралишта поручио да су избори били слободни, у складу са међународним стандардима.

На Твитеру је захвалио свима који су данас гласали, посебно, како каже, онима који су одлучили да не чекају другу рунду и у првом кругу подржали европски пут Украјине, улазак у НАТО, као и независност од Русије.

С друге стране, из опозиционог штаба Јулије Тимошенко оспоравају резултат анкета, истичући да је, према њиховој евиденцији, бивша премијерка освојила довољно гласова за други круг.

На данашњим изборима за народну вољу се надметало 39 кандидата, а излазност је до 15 часова била 44,36 одсто.

Из Централне изборне комисије саопштено је да нису забележене системске неправилности, иако је било случајева да су бирачи довожени на гласање, или да су фотографисали гласачки листић.

Полиција је саопштила да је регистровала око 70 случајева незаконитих активности на гласачким местима и већ отворила 11 кривичних истрага.

Претходно је Министарство унутрашњих послова саопштило да је у покрајини Чернигов бачен Молотовљев коктел, на једном од бирачких места у граду Борзна, али гласање није прекинуто.

Прочитајте ОВДЕ какав је то руски гнев Донбаса спреман за Порошенка.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА