Најновије

О ОВОМ СЕ ЋУТИ ВИШЕ ОД 20 ГОДИНА: Тајни папири Слобине банкарке Борке Вучић! После октобарских промена заштитио је...

Мистериозни нестанак 480 милиона немачких марака од продаје дела "Телекома Србија" у јуну 1997, у време владавине Слободана Милошевића, и даље је нерасветљен. Ову тајну, о којој се ћути дуже од две деценије, могли би да расветле једино папири које је склонила Слобина банкарка Борка Вучић, али њима ни после 22 године нема трага.

Борка Вучић (Фото: Јутјуб)

Како је Српски телеграф сазнао од неколико саговорника који су крајем деведесетих били високопозиционирани у Милошевићевој власти, позната банкарка и велика Слобина пријатељица водила је дупле књиге и пажљиво бележила све трансакције. Део документације предала је након 5. октобра странцима и тиме практично купила слободу, док је остатак сакрила. Из тих папира, како су нам рекли, видело би се у џеповима којих политичара и бизнисмена су завршиле огромне паре.

Пословна веза Вучићеве и Милошевића, коју је красило велико обострано поверење, потиче још из времена Беобанке, чијег је директора Слобу промовисала управо Борка. Најпознатија српска банкарка је о продаји "Телекома" италијанској компанији СТЕТ (29 одсто) и грчкој ОТЕ дала изјаву 2003. у Првом општинском суду у Београду, и то по захтеву италијанске парламентарне комисије, задужене у име владе у Риму да открије све детаље велике афере. Вучићева је, међутим, упркос томе што је њено сведочење трајало сатима, избегла да било шта каже о судбини милиона марака који су нетрагом нестали.

Она је тада рекла да је приватизација "Телекома" финансијски подржала владавину Слободана Милошевића и продужила јој рок за још три године. Из свега што је говорила било је јасно да зна много више, али о папирима које је склонила није хтела ни да зуцне. Три године пре тога, међутим, искористила их је, кажу упућени, да се заштити од прогона и освете након петооктобарске смене власти у Србији.

- Још у време Милошевића, баш након продаје "Телекома", причало се у круговима око Слобе да Борка Вучић води дуплу документацију и склања папире са стране. Њему то није сметало јер јој је безгранично веровао, а показало се касније, после 5. октобра, да је паметно одиграла. Нова, досовска власт имала је пик на њу, посебно је у томе предњачио покојни Владан Батић, који је истраживао и где су нестале такозване кипарске паре, али је она обезбедила имунитет баш захваљујући папирима које је поседовала - објашњава један од наших саговорника и додаје да чврсто верује да се у тим документима помињу многи људи који су успешно прелетели из Милошевићевог у нови режим, и то управо захваљујући милионима које су узели на продаји "Телекома".

Служба јој претресала кућу да би пронашла документе

У потрази за тајним папирима Борку Вучић су једном приликом на превару извукли из куће, коју су претресли од подрума до крова. Документа, међутим, нису нашли.

- Иза свега је стајало неколико људи из српске тајне службе. Њој је анонимно јављено да је тело њеног сина ископано из гроба, па је она истог тренутка избезумљена пошла на гробље, иако је већ било касно вече. Наравно, то није било тачно, али се испоставило да су кућу узалуд претресали.

У прилог овој верзији иду и сведочења новинара Миломира Марића и некадашњег оперативца Божидара Спасића. Тако Марић открива да је позицију Вучићеве осигурала њена веза са амбасадором САД Вилијамом Монтгомеријем, који је у Београд дошао десетак дана након 5. октобра.

- Снага Борке Вучић била је свакоме видљива за време Милошевића, али је било запањујуће да је била толико јака и после његовог одласка. Касније се прочуло да је она у драматичним тренуцима ишла код Монтгомерија да тражи заштиту, после чега више никад нико није смео да је дира. Не верујући у то, тражио сам доказе и налетео на списе у конгресној библиотеци у Вашингтону из којих се види да веза Монтгомерија и Вучићеве датира још из седамдесетих година, када је он био економски саветник америчке амбасаде у Београду, о чему се мало зна и он то никада није помињао. У тим извештајима детаљно су обрађени њихови састанци у седишту Беобанке, којима је, што је посебно занимљиво, присуствовао и Милошевић. Дакле, јасно је да је Борки Вучић Монтгомери обезбедио заштиту после октобарских промена - наводи Марић, из чијих се сазнања може закључити да је потпуно реална верзија нашег првог саговорника по којој је она притом амбасадору САД предала папире о парама од продаје "Телекома".

Тома Фила, адвокат

Борка је била моја пријатељица и велики банкарски стручњак. Нико јој није могао ништа ни за време Милошевића ни после њега. Одређеним својим сазнањима могла је да уцењује политичаре, али једноставно није желела то да ради, тако да ће тајне око одређених послова у које је имала увид остати заувек неоткривене

Божидар Спасић каже да му је после једног заједничког ТВ гостовања Вучићева сама испричала за њен тајни састанак са лидерима ДОС:

- Причала ми је да се са Зораном Ђинђићем, Млађаном Динкићем и Душаном Михајловићем на тајном састанку, само неколико дана после 5. октобра, договорила да је не дирају и да нормално настави свој рад. Како је рекла, током састанка стално је провејавао и њихов захтев да коначно открије где су скривени милиони, па и тај новац од продаје "Телекома".

Чињенице о продаји "Телекома"

- 11. јуна 1997. продато 49 одсто "Телекома Србија"

- удео продат за 1,57 милијарди немачких марака (922 милиона долара)

- италијански СТЕТ купио је 29 одсто, а грчки ОТЕ 20 процената

- кључни преговарач у продаји "Телекома" био Милан Беко

- све паре потрошене на куповину социјалног мира како би Милошевић наставио да влада

Кo je Борка Вучић

- рођена 1926. у Комирићу у западној Србији

- Правни факултет завршила у Београду, а банкарство специјализовала у САД, Енглеској и Холандији

- била шеф кабинета савезног секретара за спољну трговину

- као банкар почела у Привредној банци Србије, од које је касније настала Беобанка

- најзаслужнија за банкарски успон Слободана Милошевића, ког је повезала са Американцима

- састајала се са највећим банкарима тог времена Ротшилдом и Рокфелером

- годинама била директорка Беобанке и њене испоставе на Кипру

- била савезни министар за сарадњу са међународним финансијским институцијама

- смењена након пада Милошевића 2000. године

- 2007. изабрана за посланика на листи СПС

- у августу 2009. погинула у саобраћајној несрећи

Новинар и главни уредник "Данаса" Дража Петровић прича о притисцима, али и начину на који функционишу данашњи медији у Србији. Ко кога застрашује или уцењује, зашто су неке емисије скинуте са ТВ програма, попут "Утиска недеље", захтевима да се не пише или буде блажи према неким личностима. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Изношење новца на Кипар - Државна пљачка државе

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА