Најновије

Приштина вреба тренутак, могући напади на север: Харадинај припремио три крвава сценарија!

Премијер лажне државе Косово Рамуш Харадинај припремио је три крвава сценарија како би сачувао угрожену политичку каријеру: упад војске на север, насилно заузимање Газивода или отимање Трепче. Јасно је да ниједан од ова три плана не може да прође без крвопролића с обзиром на то да је реч о директном кршењу свих договора у Бриселу, те да би Срби у том случају морали да се бране, што је увод у општи хаос и нестабилност.

Харадинај (Фото: Јутјуб)

- Пошто је на удару Трампове администрације, Харадинај се консултовао са неким пензионисаним америчким официрима који га саветују да заокружи оно што су започели: протеривање Срба и стављање тачке на косовску независност - откривају извори.

Очајничка борба за рејтинг

Сада када је званични Вашингтон одлучан у намери да се обрачуна са његовом непослушношћу по питању такси, а обруч око њега стежу и Хашим Тачи и Иса Мустафа, који су се намерачили да прекомпонују владајућу већину, Харадинај има једну опцију.

- Он мора по сваку цену да испровоцира неки сукоб са Србима како би цео свет морао да се бави "гашењем пожара" уместо његовим безобразлуком, а који год од ова три сценарија да изведе, њему ће скочити рејтинг - појашњавају саговорници.

Да ће војска Косова бити на граници и на северу, отворено је запретио Харадинај у суботу.

- Не нападамо север, ни југ наше земље, нити то тражмо. Али ко год дирне границе Косова наћи ће нас на граници. То је оно што сви знају - подвукао је Харадинај.

Забринутост за сва три крвава сценарија грађанима је изнео и шеф државе Александар Вучић.

- Приштина чека повољан тренутак за напад на север Косова, оптужбама на рачун потпредседника Српске листе Милана Радоичића желе да ослабе српску одбрану - поручио је Вучић.

Жесток одговор Србије

Жесток одговор стигао је и од министра одбране Александра Вулина.

- Некажњени терориста Харадинај жели да понови злочине за које није кажњен. Зна Харадинај да га се Вучић не плаши, као што зна да би његов покушај уласка војском на север КиМ завршио бежањем и расулом - уверен је Вулин.

Одлучан је и министар полиције Небојша Стефановић:

- Поручујем му да не помишља на насиље нити неке офанзивне акције против Срба на КиМ, знаћемо да одговоримо.

Аналитичар Драгомир Анђелковић истиче да Србија овим порукама показује озбиљност.

- Председник Вучић и министри отворено су рекли да ће се Срби бранити свим расположивим средствима уколико нас Приштина нападне, што је упозорење и међународној заједници да спречи то - оцењује Анђелковић.

Тензије се подижу и следећи корак може да буде ескалација, сматра каријерни дипломата Зоран Миливојевић.

- Харадинај је рекао да ће послати војску да штити границе самопроглашеног Косова, а ако се то деси, онда неминовно имамо ескалацију сукоба. Србија ће у том случају бити принуђена да се брани, нема нам другог избора - закључује Миливојевић.

Ђурић: "Трепча север" храни 2.400 породица

Намеру Приштине да под контролу стави комбинат "Трепча" у северном делу директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оцењује као нешто што нема везе ни са правом ни са економском логиком.

- Комбинат "Трепча север" је економски успешан, профитабилан, храни 2.400 породица, производи рекордне количине олова и цинка и то продаје на светском тржишту, послује без значајнијих субвенција и кичма је економског опстанка нашег народа на КиМ - подсетио је Ђурић. Он је рекао и да Приштина није у стању да успешно послује с комбинатом "Трепча", који је под њеном контролом.

- Они би сада хтели да зграбе "Трепчу север". Да га анектирају и насилно и противправно припоје "својој" Трепчи - односно Трепчи А, казао је Ђурић и додао да на тако нешто радници "Трепче север" неће пристати и да ће у томе имати подршку државе Србије.

Да ли је ово први корак ка уједињењу лажне државе и Албаније? Тзв. Косово изгласало резолуцију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта то сањају Тачи и Харадинај?

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА