Најновије

ТРОЈАНСКИ КОЊ: Ново “супероружје” америчке војске - Мрежа тактичких подземних тунела!

Након одлуке да се Пентагону додели 135 милијарди долара за разраду и увежбавање нове стратегије “тројанског коња” у борби против Русије и Кине, америчка влада је агенцију ДАРПА задужила да разради пројект “Андермajнер”, којем је циљ “демонстрирати изведивост брзе изградње тактичких мрежа тунела које омогућују сигурно и одговорно снабдевање трупа на фронту”.

Маринци (Фото: Pixabay. com)

Мajкл Пек за The National Interest пише како америчка војска мрзи тунеле.

“Јапанци су их користили на Иво Џими за изненадне нападе на америчке војнике. Вијетконг је присилио америчке снаге да створе “тунелске пацове” за откривање и “чишћење” убојитих тунела. Северна Кореја и Иран их данас користе како би заштитили своје војне нуклеарне програме, док је ИД сејао смрт из и тунела у Авганистану, Ираку и Сирији. Чак је и Израел открио да тунели Хезболаха и Хамаса продиру испод његових граница”, пише Мајкл Пек.

Циљ пројекта “Андермајнер” Министарства за развој Сједињених Држава (ДАРПА) је “демонстровати способност брзог стварања мрежа тактичких тунела који ће омогућити поуздано и брзо снабдевање  трупа”.

Није да у Сједињеним Америчким Државама нису знали да граде тунеле. Америчка индустрија је прилично способна градити их на рути главних цеста и друге инфраструктуре. Осим тога, Пентагон посвећује и велику пажњу технологијама за откривање и уништавање тунела. Међутим, Вашингтону недостаје знања за копање тунела на бојишту.

“Ниједан део Пентагона није специјализован за копање тактичких тунела”, каже ДАРПА.

“У делу пројекта “Андермајнер” се планирају ископати офанзивне комуникацијске линије, инсталирати у њима сензори и створити концепт операција која заобилазе тренутна ограничења. Мрежа тактичких тунела може дати поуздану логистику, омогућујући такве концепте операција као што су брза акумулација залиха на одређеном месту уочи саме операције или осигуравање снабдевања војника који се крећу кроз одређено подручје”, даље појашњава ДАРПА.

Током прве фазе пројекта “Андермајнер”, која ће коштати 11 милиона долара, ДАРПА ће оценити делотворност метода бушења и изградње тунела  у смислу промера, брзине, дужине, дубине, гранања, радијуса савијања, тачности, структурног интегритета и инфраструктурних и логистичких ограничења.

Тактички тунели нуде неколико предности. Конкретно, они ће омогућити америчким трупама да делују изоловано од матичних база и линија снабдевања. Осим тога, бојишту ће додати нову димензију рата – подземље.

ДАРПА наводи различите димензије и моделе, али сви више личе на тунеле којима се Вијетконг некада кретао на бојишту, него на велике индустријске тунелске комплексе Ирана и Северне Кореје.

Занимљиво је да ДАРПА говори о тунелима само као начин за снабдевање војника. Нема наговештаја да ће амерички војници пузати под земљом, иако би то био следећи логичан корак. Ипак, агенција је приметила да се тунели могу користити и током операција спашавања, што сугерира да би кроз њих војници могли побећи, ако буде потребно.

Занимљиво је и то да ДАРПА жели технологију за копање тунела која може избећи “вештачко закопане препреке”. Веројатно су то вештачке препреке које би непријатељ поставио у земљу како би спречио америчке тунеле, као што су импровизоване или модерне индустријске експлозивне направе. Копање тунела може бити корисно, али је и даље опасно.

“Они су скупо и незгодно средство снабдевања, а ако америчка војска осећа потребу да иде у подземље, то је доказ да је деловање изнад земље постало преопасно. Истовремено у пројекту “Андермајнер” има песничке правде. Након што су амерички непријатељи годинама користили тунеле против њих, амерички војници су добили прилику да им узврате”, закључује лист.

Нигде се на наводи у којим би то подручјима америчка војска користила ове тунеле, као ни које су то операције, што је логично. Овај одговор се препушта машти војних аналитичара и читалаца, који су однедавно затрпани разним иновативним методама којима САД желе задржати “глобалну стратешку надмоћ”.

Прочитајте ОВДЕ шта је то Путин пресекао и потписао.

Извор: logicno.com/Нермин Н./The National Interest 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА