Најновије

ПОБУНА У ПАРЛАМЕНТУ: Потписници Споразума са народом настављају бојкот док не дође до смене Гојковићеве! А Шаровић упозорава...

Потписници Споразума са народом наставили су бојкот рада Скупштине Србије и на првом редовном пролећном заседању новинарима су се обратили у холу пре почетка седнице и саопштили да у раду Парламента неће учествовати све док је на челу законодавног дома председница Скупштине Маја Гојковић.

Бојкотују парламент (Фото: Јутјуб)

Такође додају да нису присуствовали колегијуму свих посланичких група са председницом Парламента који је јутрос одржан, али да имају информације да је она тамо рекла да је владајућа већина спремна да "дозволи дебату, односно образлагање амандмана", а поптредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић тим поводом каже да су то "мрвице демократије", на које они не пристају.

Уједно траже и смену председнице Скупштине, јер сматрају да није могуће да постоји парламентарна дебата док је она на челу Скупштине.

Уместо уласка у салу, опозициони посланици су изашли испред зграде Скупштине, где је поводом почетка пролећног заседања постављена почасна гарда Војске Србије, и на степеницама развили транспарент "Један од пет милиона".

Најављују да ће током дана у холу Скупштине поново организовати, како га називају, паралелни парламент, на којем ће образлагати и критиковати законе на дневном реду, али да у салу неће ући.

У сали се налазе посланици СРС, који на себи имају плаве мајице са кратким рукавима на којима пише "Косово је заувек Србија".

Три сата о дневном реду

Посланици Скупштине Србије данас су око три сата утврђивали дневни ред прве седнице редовног пролећног заседања, али ни опозицији ни представницима владајуће коалиције није прихваћен ниједан предлог за допуну дневног реда.

Посланици Српске радикалне странке (СРС), који су на седници носили плаве мајице са натписом "Косово је заувек Србија", предложили су више допуна дневног реда, између осталих, да се формира анкетни одбор ради утврђивања чињеница у вези са убиством и политичком позадином убиства Зорана Ђинђића.

"Ми из СРС од почетка смо упозоравали да иза тог убиства највероватније стоји Запад и да међу онима који су му били најближи треба тражити налогодавце и извршиоце. Међу његовим најближим сарадницима су они који су највише профитирали од његовог убиства", рекао је посланик СРС Немања Шаровић.

Вјерица Радета (СРС) предложила је да се дневни ред седнице допуни Предлогом закона о изменама и допунама Закона о избору народних посланика, наводећи да посланици не би требало да располажу мандатима.

"Само у овом сазиву имамо посланике који су свој мандат прошетали кроз најмање три странке. Ово заиста мора да се заустави ако се искрено жели да се парламентарна демократија развије и коначно почне да функционише на неком озбиљнијем нивоу", рекла је Радета.

Допуне дневног реда предлагали су и посланици владајуће већине, а Маријан Ристичевић из Народне сељачке странке предложио је да се образује анкетни одбор Скупштине Србије ради утврђивања чињеница и околности везаних за "аферу виногради" и имовину бившег премијера Зорана Живковића.

Ристичевић је навео да је Живковић данас на конференцији за новинаре рекао да у парламенту седи 100 болесних посланика и нагласио да се са тим не слаже, показавши своје лекарско уверење од 12. јануара 2019. године, које је потписао представник комисије од пет лекара.

"Они су установили да сам способан, да сам способан чак и за држање и ношење оружја", рекао је Ристичевић.

Он је предложио и оснивање анкетног одбора Скупштине Србије ради утврђивања чињеница и околности везаних за афере повезане са бившом покрајинском секретарком за спорт и омладину Мариником Тепић због наводног ненаменског трошења средстава. Ристичевић је рекао да је Тепић "жена која свима спочитава фашизам, а шета са Бошком Љотићем, са онима који би да стрељају, вешају, силују".

Он је рекао да је Тепић, као покрајинска функционерка, стекла стан од 200 квадрата.

Посланик Српске напредне странке Марко Атлагић предложио је формирање анкетног одбора који би испитао деловање посланице Демократске странке Александре Јерков, коју је назвао "шпијуном", а лидера Народне странке Вука Јеремића оптужио је да је "део криминалне међународне групе".

Посланик Покрета обнове Краљевине Србије Жика Гојковић предложио је да се дневни ред седнице парламента допуни предлогом новог закона о повраћају имовине и обештећењу, чија је суштина "правичност и престанак дискриминације".

Актуелни закон има низ мањкавости и довео је до дискриминације. Суштински проблем код тог закона је изостанак супституције која би довела до правичне надокнаде у имовини, оценио је Гојковић.

Прочитајте ОВДЕ шта је то Вучићу јасно стављено до знања.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Чедомир Јовановић: "Сви који бојкотују Скупштину су били власт"

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА