Најновије

КАЈЛ СКOТ: Нема црвених линија за решавање косовског питања! Бојим се да српска штампа...

Амбасадор САД у Србији Кајл Скoт каже да Америка не повлачи црвене линије када је реч о решавању питања Косова.

Кајл Скот (Фото: Јутјуб)

Он истиче да ће бити подржано свако решење о ком се договоре две стране, а које може да се примени и да буде трајно. Говорећи о будућој улози Филипа Рикера, новоименованог америчког човека за Балкан, Скoт истиче да он у свом џепу нема план за Косово, како се спекулисало последњих недеља, те да неће било кога да тера на било шта, већ да је на двема странама да се договоре.

Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер рекао је ових дана на форуму у Делфима да је циљ разговора Београда и Приштине српско признање Косова. Можете ли то да прокоментаришете?

- Нисам био на конференцији, нисам сигуран шта је тачно господин Палмер изјавио, али могу да кажем шта је председник САД рекао, а то је да Косово и Србија треба да теже ка споразуму о нормализацији и да у срцу тог договора мора да буде споразум о узајамном признању. Али споразум о нормализацији мора да укључује још много других ствари: споразум економских односа, решавање статуса Српске православне цркве (СПЦ), питање несталих особа, ратних злочина... Има много елемената који морају бити укључени у тај споразум, али ми верујемо да узајамно признање мора да лежи у срцу споразума о нормализацији.

У нашим медијима се много спекулисало и о улози Филипа Рикера, који ускоро треба да преузме функцију помоћника државног секретара за Европу. Један од портала је објавио вест да ће Рикер и Приштини и Београду представити план који ће укључивати признање Косова од Србије, док ће, на другој страни, Приштина дозволити Београду да задржи северни део Косова.

- Бојим се да српска штампа преслободно спекулише без икаквих чињеница које то поткрепљују. Филип Рикер ће средином месеца преузети позицију шефа Европског бироа и имаће много ствари на дневном реду, укључујући односе с Русијом, с Турском, са ЕУ, затим питања која се тичу заједничког става САД и ЕУ, друге изазове у свету... Он је особа која зна много о региону Балкана, био је наш амбасадор у Македонији... Његово срце је још на Балкану, стало му је до тога шта се дешава овде, посвећен је томе да се овај процес помери унапред, али не верујем да он има план у џепу и да ће било кога да тера на било шта. Баш напротив, био је ових дана у Македонији и мислим да је рекао баш јасно да је на странама које су у спору да пронађу договор, да се споразумеју... Ми не повлачимо црвене линије, не одређујемо шта ће да се деси, а ако је оно што се они договоре стабилизујуће за регион, ако може да се примени и да буде трајно, онда ћемо вероватно да подржимо то. Али чекамо да саме стране постигну договор под окриљем ЕУ.

Који је ваш коментар на таксе у Приштини? Чули смо став ваше државе... Приштина жели да има добре партнерске односе са САД, али они не слушају...

- Мислим да смо били веома јасни и отворени. Мислимо да су таксе које је Косово увело контрапродуктивне. Не подржавају дијалог, не иду у прилог наставку дијалога. Кључ за Београд и Приштину је да се врате за преговарачки сто. То би требало да буде свачији приоритет. Неки људи играју игре, имају тактике, повлаче неке потезе, али циљ за Косово је да се постигне споразум, а једини начин је да се врате за преговарачки сто. Пошто су ове таксе које је увела Приштина засметале наставку преговарачког процеса, мислимо да би оне требало одмах да се укину. Ми од Косова тражимо да се оне суспендују на период који омогућава наставак преговора. Надам се да ће да нас послушају.

Да ли је могуће да Вашингтон нема некакав инструмент да изврши притисак на Приштину да се дође до тог решења?

- Мислим да ћемо да наставимо да радимо с нашим партнерима на Косову и да ће да повуку потезе које су у њиховом интересу, као и у интересу споразума и надамо се да ће то бити довољно убедљиво. Нема питања о нашој посвећености партнерству с Косовом, нема питања о нашој подршци за њихов суверенитет, и то је елемент наше опште политике у овом региону, а то је стабилност, што значи да Косово и Србија морају да реше своје односе.

Прочитајте ОВДЕ ко то каже “Издаће Косово, газиће нас тенковима, а онда ће удавити и Републику Српску”?

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кајл Скат: Протести су занимљив феномен

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА