Најновије

НЕ ИДЕМО У РАТ: Коме прво стижу војни позиви? И да ли богаташе заобилазе? (ВИДЕО)

Позивање војних обвезника који нису одслужили војни рок за резервни састав већ је почело, а шта тачно чека резервисте, многима је и даље нејасно.

Резервисти (Фото: Јутјуб)

Како је министар одбране Александар Вулин изјавио, позив ће током ове године добити 600 мушкараца који до сада нису одслужили војни рок или су служили у цивилу. У нашој земљи таквих је 200.000, али многи постављају питање који ће бити критеријуми за одабир резервиста.

- Попуна резервног састава ради се на основу требовања за одређену јединицу, тога колико вам је људи потребно, одређеног годишта... Ако вам на основу тога тај критеријум задовољава један огроман број људи, е онда следи оно што се не прича јавно. То је да се процењује да обвезник буде неко из државне фирме и неко ко ће се сигурно одазвати како се не би правила конфликтна ситуација. То, наравно, не може Министарство одбране да каже званично, али ако ви треба да позовете десетак људи из неког војног одсека, направићете процену и ићи на сирурно - објашњава војни аналитичар Александар Радић.

Богаташе заобилазе

На основу овога стиче се утисак да је војска за сиротињу.

- Војска је увек била за сиротињу и ништа се ту не мења. Али нигде није другачија ситуација. Ви у војсци не можете постати богаташ - каже Радић.

Резервисти који су запослени током трајања обуке примаће плату у висини своје просечне зараде у претходних 12 месеци. Заправо, послодавац је у обавези да исплати уобичајену плату, што ће му Војска Србије рефундирати. Стога је и оправдана теза Београдског центра за безбедносну политику да ће се позивати они са мањим примањима.

- Знамо да је министар финансија прошле недеље нагласио да је у 2019. години за ову активност из буџета издвојено 20 милиона динара. Уколико се та цифра подели на 600 људи, колико је најављено да ће проћи обуку, долази се до износа од нешто више од 33.000 по особи. Може се закључити да неће позивати грађане са вишим примањима, с обзиром на то да је потребно обезбедити надокнаду у износу њихове просечне плате, као и опрему, смештај, исхрану и слично - додаје Марија Игњатијевић, истраживач у Београдском центру за безбедносну политику.

Не идемо у рат

Примећује се и да је читава ова прича око обуке резервиста кренула наопако.

- Уместо да је војска прво информисала људе о чему се заправо ради, шта значе тих 15 дана обуке и да се овим не припремамо за рат на Косову и Метохији, јер то и друге земље раде, код нас су прво медији објавили шта се дешава, па је створен утисак, што је и тачно, да је Војска хтела некоме да ради иза леђа. Такође, утисак је и да се све ово ради за Вулинову афирмацију - додаје наш саговорник.

Поставља се питање да ли је потез министра одбране у складу са функцијом коју обавља и да ли Министарство одбране може да приушти 15 дана изостанка министра.

Министарство одбране је јасно истакло да је циљ превасходно обучавање младића који имају између 30 и 35 година, због чега у Центру за безбедносну политику с правом постављају питање шта ће министар Вулин на обуци.

- С друге стране, поставља се питање да ли је потез министра одбране у складу са функцијом коју обавља и да ли Министарство одбране може да приушти 15 дана изостанка министра - додаје Марија Игњатијевић.

Чињенице

Плате и обука

20.000 динара добијају незапослени током 15 дана војне обуке
10.000 до 50.000 динара је новчана казна за неодазивање на позив или 60 дана затвора
Резервисти који су запослени током обуке примаће плату у висини своје просечне зараде у претходних 12 месеци

Радић: Вулин је престарио обуку

Добровољно пријављивање министра Александра Вулина на обуку, према речима Радића, није у складу са прописима.

- Став Министарства одбране је јасан, траже људе од 30 до 35 година старости, он пуни 47 и немамо шта да причамо. Престарио је - каже Александар Радић.

Прочитајте ОВДЕ који је то датум одређен за напад на Србе?

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА