Најновије

ВАНРЕДНО САОПШТЕЊЕ РУСКОГ И СИРИЈСКОГ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ: Ситуација је веома озбиљна!

Међуресорски координациони штаб Русије и Сирије у хитној заједничкој изјави објавио је какво је стање Сиријаца, које илегално држе банде под контролом САД у логору Рукбан, и позивају УН да укажу Сједињеним Државама да места као што је овај логор не би требало да постоје.

Сирија (Фото: РИА Новости)

Саопштење преносимо у целини:

Већ 1771 дан, сиријски грађани који су били присиљени да напусте своје домове, бежећи од милитаната терористичке групе ИД, налазе се у блокади наоружаних банди које су контролисане од стране САД у избегличком логору Рукбан.

Према речима саветника главног координатора Канцеларије Уједињених нација за хуманитарне послове, Ране Закут, хуманитарна ситуација у логору Рукбан је достигла критичну фазу.

Недостатак основних потрепштина и основних услуга, у комбинацији са озбиљним безбедносним ризицима, присиљавају становнике да настоје да напусте његпву територију што је пре могуће. Према УН-у, број људи који су спремни да напусте је 95% од укупног броја заточеника логора, или око 40 хиљада људи.

Потпуни недостатак здравствене заштите је кључни фактор у развоју хуманитарне кризе у Рукбану. Већина избеглица припада најрањивијим категоријама становништва - углавном женама, деци млађој од пет година, старијим особама и инвалидима.

Због најтеже санитарне и епидемиолошке ситуације у логору, многи од њих болују од кожних болести, грипа, оспица, туберкулозе, астме и дијабетеса. Пријављени су случајеви колере и губе.

Гробље које се налази поред логора и даље се обнавља новим гробовима, укључујући и групне. У новембру 2018. године Светска здравствена организација, заједно са Фондом Уједињених нација за децу (УНИЦЕФ), указала је на изузетно високу стопу смртности у логору Рукбан, где више од 100 људи умире сваког месеца.

Конвоји УН-а и једнократна вакцинација не могу спречити даљу деградацију хуманитарне ситуације у Рукбану.

Спасити људе може само њихова тренутна евакуација из логора.

Власти Јордана, позивајући се на безбедносна питања и тешку економску ситуацију у земљи, одбијају да отворе границу за избеглице, да их пусте на своју територију, и остаје им једини начин за бег - хуманитарни коридор који су обезбедиле власти Сиријске Арапске Републике.

Препреке које не дају Сиријцима у Рукбану да искористе прилику за спасавање које је дало сиријско руководство је њихов недостатак средстава за транспортне трошкове за кретање унутар 55-километарске зоне Ал-Танф и од стране банди под контролом САД од свих који желе да оду су изнуђене велике суме новца .

Сиријска влада је за бесплатан превоз породица привремено расељених лица директно из Рукбана до њих изабраних за стални боравак формирала колоне комфорних аутобуса. Власти Сиријске Арапске Републике пружиле су све неопходне гаранције како би осигурале безбедан, добровољан и достојанствен повратак сиријских грађана.

Само акције америчке команде у зони Ал-Танф, које одбијају да гарантују сигуран излаз Сиријаца из Рукбана кроз зону коју контролишу и обезбеђују њихово право на слободан (без плаћања) приступ својим местима сталног боравка, ометају најважнију хуманитарну операцију за спасавање грађана Сирије.

Убеђени да су Сједињене Државе равнодушне према животима десетина хиљада обичних Сиријаца, које су цинично жртвовали своје интересе у региону, још једном апелују на чланове светске заједнице који себе сматрају цивилизованим светом, а пре свега УН, да предузму активне кораке , једном заувек ријеше проблем који траје годинама и узима хиљаде људских живота, да буду принципијелни и указажу светском хегемону на недопустивост постојања места у модерном свету као што је логор Рукбан.

Одвојено, окрећемо се Јордану, као земљи на лијој граници се налази ово легло тероризма, болести и сиромаштва, земљи која, заједно са Сиријом, трпи негативне последице најтеже хуманитарне кризе у суседној републици.

Надамо се даљем учешћу наших јорданских колега у спровођењу хуманитарних иницијатива за повратак сиријских избеглица и активном учешћу у решавању питања брзе елиминације логора Рукбан, што ће допринети укупној стабилизацији ситуације у региону и у интересу је Јордана.

Цивилизирани свет нема право на то гледати без подузимања одлучних мера за спашавање људи, пре свега старих људи, жена и деце!

Како је џихадиста из БиХ ухваћен на сиријско-ирачкој граници, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Договори о евакуацији из Рукбана

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА