Најновије

КО СУ БАЛКАНСКЕ НЕВЕСТЕ ЏИХАДА? Од њих две стрепи цела Европа

Сабина Селимовић и Самра Кешиновић, аустријске држављанке пореклом из БиХ, које су западни медији прозвали "невјесте из џихада", изразиле су жељу да се после готово пет година ратовања врате у Аустрију!

Једна од многих невести џихада (Фото: Јутјуб)

Ове девојке прикључиле су се Исламској држави са 15, односно 14 година. У међувремену су учествовале у борбама, чак и добиле децу, али ни то их није зауставило да се често сликају са оружјем у рукама. О њиховој судбини се донедавно само спекулисало, нагађало се да су погинуле, али према подацима Канцеларије за заштиту устава и сузбијање тероризма, обе девојке су живе, имају децу и желе назад у Беч гдје су им и родитељи. Према писању аустријске штампе, која се позива на Британку која је такође удата за припадника ИД, обје девојке су у кампу у близини Идлиба на курдско-сиријској граници.

И док је Херберт Кикл, аустријски министар унутрашњих послова, суздржан у вези са њиховим повратком, Џевад Галијашевић, стручњак из области борбе против међународног тероризма, упозорава на озбиљне безбедносне ризике у случају да се врате у Европу!

- То више нису занесене тинејџерке, већ искусни борци и бригадири који представљају озбиљну безбедносну претњу за сваку западну земљу. Не зато што су се бориле за интересе Исламске државе, већ зато што су активни чланови једне од струја Нусра фронта који је и даље војно активан у Сирији, а истовремено је повезан с неким обавештајним службама - тврди Галијашевић.

Он открива мало познате детаље о томе како су се ове девојчице уопште нашле на страни џихадиста.

- У Аустрији живи око 339.000 муслимана, а већина долази управо са простора бивше СФРЈ. Отуда и не чуди то што је у Бечу и једна од најснажнијих исламских заједница, а ту мислим и на низ параџемата. Седиште најрадикалнијих огранака ове заједнице дуго година је било у Седмом округу, у џамији Сахаб која је касније служила и као регрутни центар за упућивање на ратишта по Блиском истоку - открива Галијашевић.

Овај стручњак додаје да је, према проценама аустријских безбедносних служби, од 320 муслимана који су се из ове земље прикључили Исламској држави у Сирији, око 240 пореклом управо из БиХ.

- То је 2014. био кључан повод за покретање свеобухватне безбедносне акције кодног назива "Палмира". Тада је ухапшено 17 радикалних исламиста пореклом из БиХ, од којих су двојица осуђена на по 20 година затвора. Притом, обе девојке су биле део те истраге, али фактички никада се нису налазиле у евиденцијама исламиста који су потенцијална безбедносна претња по Аустрију - закључује Галијашевић.

Праћен годину дана

У акцији "Палмира" ухапшен је и осуђен Мирсад Омеровић, Ебу Теима, родом из Тутина. Омеровић је био имам бечког Алтун-алем џемата, а званично се водио као емигрант који као незапослен прима социјалну помоћ. Тајна акција праћења трајала је годину дана и открила је не само да живи у стану од 105 квадрата, да вози скупоцен аутомобил и има петоро деце, већ и да је главни актер за врбовање џихадиста на немачком говорном подручју, а посебно из редова тинејџера.

- Према тој истрази, он је налоге добијао директно од "калифа" Багдадија и аустријског џихадисте Мохамеда М. Докази су били такви да је осуђен на 20 година - каже Галијашевић.

Опречне информације

Потрага за Сабином и Самром трајала је више година искључиво захваљујући истрајности и пожртвованости њихових родитеља који су у Аустрију стигли из Тузле.

- Родитељи су се сусретали са најразличитијим информацијама, укључујући и да су убијене, биле сексуалне робиње и ко зна шта још. Међутим, кључан проблем је у евидентирању деце која су отишла да се боре за ИД је што су ван сваке евиденције. Истоветно је било и са Јасмином Кесеровићем, који је у Сирију отишао као малолетник, а касније се "прославио" прогласима да се неверујући убијају на сваком месту и на сваки начин - рекао је Галијашевић.

Мајка изгубила тужбу

Мајка Сабине Селимовић тужила је Аустрију због тога што је држава дозволила малолетници да пређе границу, али је ту тужбу изгубила. Мајка је била мишљења да њена ћерка никада није смела да пређе границу и да су граничне власти морале да интервенишу када се на аеродрому, на лету за Турску, појавила девојчица од 15 година без пратње. Адвокат је тврдио да су цариници морали да утврде да ли девојка има дозволу родитеља, али је Виши суд одбацио оптужбу и навео да малолљетницима у основи није забрањено да добровољно напусте територију земље. Суд је образложио да полиција код малолетника без пратње мора само да се увери да ли напуштају земљи уз одобрење старатеља, али да се провера може обавити само у случају сумње.

Конкретних сумњи у овом случају није било, пошто је Сабина у свом пасошу имала потребну визу, што је указивало на одобрење од старетеља.

Темпиране бомбе

Аустријска влада намерава да промени Закон о конзуларним пословима са циљем да укине конзуларну заштиту за борце Исламске државе.

- Особама чији улазак у земљу угрожава јавни ред и безбедност може се укинути помоћ - наводи се у захтеву Министарства унутрашњих послова.

Министар Херберт Кикл наглашава да је јасно да су борци повратници Исламске државе изгубили свако право на заштиту и да се ту мора бити доследан будући су ти борци, како их је назвао, "темпиране бомбе".

Шта турски бродови раде у руској војној луци, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТРС/Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ТВ прилог о Сабини и Самри

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА