Најновије

РУСИЈА И АМЕРИКА ЋЕ ЗАРАТИТИ У ВЕНЕЦУЕЛИ?! Слање руске војске САД сматрају провокацијом! Руси одговорили: Имамо споразум из 2001.

Русија и САД могле би да зарате у Венецуели. Вашингтон је у петак саопштио да ће свако војно присуство на "западној хемисфери" Земљине кугле сматрати непријатељским деловањем, те да ће на то одговорити. Будући да је руски председник Владимир Путин недавно послао своју војску у Венецуелу, коју САД сматрају својим двориштем, Бела кућа не искључује слање својих трупа тамо.

Руска војска (Фото: mil.ru)

Интереси САД

Саветник председника САД Доналда Трампа за националну безбедност Џон Болтон упозорио је земље које не припадају "западној хемисфери" на последице услед слања војске у Венецуелу.

- Америка слање војске у Венецуелу или били који други део "западне хемисфере" сматра провокацијом и директном претњом безбедности у региону и међународном миру - навео је Болтон.

Како је додао, Вашингтон упозорава све земље, које не припадају "западној хемисфери", да у том региону немају шта да траже.

- Ширење војних операција на "западну хемисферу" сматрамо непријатељским потезом, који може да има озбиљне последице. То неће проћи без одговора - истакао је Болтон.

Он је оптужио венецуеланског председника Николаса Мадура да покушава да остане на власти уз помоћ руске војске и њихове опреме.

- Америка ће наставити да штити своје интересе на "западној хемисфери". То је зона интереса САД - нагласио је Болтон.

Саветник председника САД није прецизирао какав би одговор на руско слање трупа у Венецуелу могао да буде, али је раније сам Трамп рекао да су све опције на столу, укључујући војну.

Стога аналитичари страхују да би у латиноамеричкој земљи могле да се сукобе две суперсиле - САД и Русија.

- Уколико Америка реши да пошаље своју војску у Венецуелу, сукоб је неизбежан. Нажалост, тај сукоб не би остао само регионалан, већ би се претворио у катастрофу за цео свет - кажу аналитичари.

Исхитрен потез

Они се надају да Трамп неће предузети никакве војне мере, али их не искључују.

- Према ономе што смо досад видели, Трамп је нестабилан и недоследан лидер. У стању је брзо да плане, да отказује билатералне састанке у последњем тренутку, није вешт у преговорима и жели да наметне своју вољу. Особа са таквим особинама је веома непредвидива, тако да нико са сигурношћу не може да каже да неће начинити исхитрен потез и послати своју војску у Венецуелу - наводе стручњаци.

Иначе, два авиона руског министарства одбране "антонов Ан-124" и "иљушин Ил-62" слетела су у Венецуелу прошлог викенда. Довезли су око 100 руских војника и 35 тона војне опреме. Руску делегацију предводи генерал-пуковник Василиј Тонкошкуров, начелник главног штаба копнене војске Русије. Званична Москва је навела да су руски војници стигли у Каракас како би учествовали у консултацијама са венецуеланским званичницима у вези са сарадњом у индустрији одбране, и то према споразуму који две земље имају још од 2001. Кремљ је истакао да Русија није прекршила нити међународне, нити венецуеланске законе.

Немци одбили Гваидовог амбасадора

Немачка, која је стала уз САД и подржала лидера венецуеланске опозиције Хуана Гваида за председника, одбила је да постави његовог амбасадора у Берлину. Гваидо је послао Отоа Гебауера да замени амбасадора којег је раније поставио Мадуро, али му Немци нису одобрили дипломатски статус, нити хоће да му дају акредитиве.

- Влада Ангеле Меркел је примила Гваидовог емисара на разговор, али ништа више од тога не намерава да уради - пишу немачки медији.

Гваиду због корупције 15 година забрана бављена политиком

Лидеру венецуеланске опозиције Хуану Гваиду, који се сам прогласио за председника земље, забрањено је да обавља било коју јавну функцију у наредних 15 година. Та мера му је изречена због корупције, будући да је путовао у иностранство 91 пут и потрошио 100.000 долара, које није оправдао.

Државни контролор Елвис Аморосо навео је да је Гваидо потрошио на путовања много више него што су његова примања.

- Ревидирали смо његову финансијску карту јер смо наишли на нека одступања. Трошкове за путовања у иностранство Гваидо није оправдао. То значи да је или сакрио своју имовину или фалсификовао податке у имовинској карти. Такође, можда је добио новац од неке међународне или националне институције, али то није пријавио - рекао је Аморосо.

Он је додао да је истрага о Гваидовим финансијама трајала од 11. фебруара.

- Утврђено је да он није радио у складу са венецуеланским законима. Стога му је изречена забрана обављања било које јавне функције у максималном периоду који предвиђа закон - објаснио је Аморосо.

То значи да је Гваиду забрањено да обавља функцију председника националне скупштине, на којој се тренутно налази, као и да се кандидује на изборима.

С друге стране, Хуан Гваидо је одбацио одлуку генералног контролора.

- Он није контролор. Он то није и не постоји таква казна - рекао је Гваидо.

Обавештајац открива како је то бити српски тајни агент! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА