Најновије

ВЕЛИКА ОПАСНОСТ ПРЕТИ СРБИЈИ! Спрема се инвазија, отворите четворо очи!

Април је месец кад се након зимског сна змије буде широм Србије. Михаило Станковић је биолог и ловац на љуте гује већ 35 година. О овим гмизавцима написао је око 160 научних радова и четири књиге, а за агенцију РИНА открива кад су то змије најопасније.

Пут у руралном делу Србије (Фото: Јутјуб)

- У мају и јуну су ове животиње најактивније јер је тад период њиховог парења. Тих месеци можемо налетети на онај чувени сплет змија, у ком се уставри налази једна женка а остало су мужјаци. Оплођава је онај који је најспособнији, она затим полаже јаја на скривено место и одлази не осврћући се на потомке - рекао је Михаило Станковић.

Управо из разлога што су отављени без мајке, младунчад змија врло тешко опстају и преживљавају.

- Они кад се излегу препуштени су сами себи, па зато врло тешко доживљавају полну зрелост. Опстају само они најјачи - каже Михаило.

Он истиче да су у нашој земљи најопасније три врсте змија отровница, а то су поскок, шарка и шарган.

- Шарка је присутна у Војводини и у равницама, поскок живи на брдовитим деловима, на надморској висини од 1200 до 1500 метара, а шарган је високопланинска врста и може се видети само на врховима изнад 1500 метара надморске висине - каже Станковић.

А ево чији отров је најопаснији.

- Најјачи отров има поскок. Зато приликом шетњи кроз природу морате да се пазите и водите рачуна. Смртност од уједа змија у Србији је око 2 посто, али уколико не дође до смртног исхода, онај кога змија уједе може имати здравствене последице за цео живот - истиче Недић.

Погледајте ОВДЕ српског којота са радеником.

Извор: rina. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Змија поскок

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА