Најновије

ТУРСКИ ОДГОВОР АМЕРИЦИ: Ако нам не дате Ф-35, узимамо Су-57

Турска може да набави друге ракетне ПВО системе уместо америчког Patriot, уколико САД одустану од његове продаје. На пример, врло је могуће да Турци наруче још један контигент система С-400 из Русије. О овоме је говорио министар иностраних послова Републике Турске Мевлуд Чавушоглу. Исто то се односи и на куповину америчких ловаца пете генерације F-35. Анкара тврди да и ту има адекватно решење уколико Вашингтон одустане од овог посла.

Су-57 (Фото: РИА Новости)

„Отказивање споразума када је у питању набавка С-400 се не разматра. То је безопасан систем по НАТО. Амерички авиони нормално лете у зони коју покрива ракетни систем С-400, а која се налази у Сирији и Норвешкој. У плану је испорука ових авиона Бугарској, Грчкој и Словачкој, а у њиховим армијама се већ налазе ракетни систем С-300. Турској су хитно потребни савремени ПВО системи.Тренутна цена америчког ПВО система Патриот је веома висока, а рок његове испоруке дуг. Уколико САД понуде Патриот по разумној цени ми ће их купити. Уколико не, ми већ сутра можемо да наручимо нову количину система С-400 или оруђа у сличној категорији“- изјавио је Чавушоглу турском интернет порталу Анадолу.

Што се тиче набавке авиона Ф-35, турски министар је нагласио да је његова земља у овај пројекат већ уложила 1,2 милијарде америчких долара, тако да није једноставно из њега изаћи у овом моменту.

„Постоји међународно право, као и наша права. Међутим, уколико се оствари најцрњи сценаријо и на крају ништа не буде од набавке Ф-35,  ми ћемо се окренути другим произвођачима. На пример, Руси имају авионе Су-34 и Су-57“- нагласио је турски министар.

Гласине о могућем искључењу Републике Турске из НАТО, турски министар је назвао апсурдом: “Ми смо једна од земаља која је највише допринела овом савезу“- преноси интернет портал РГ.

Уговор око испоруке четири дивизиона руских система великог домета С-400 „Тријумф“ је потписан 2017 године. Москва је позитивно одговорила на молбу Анкаре, да ови системи по нешто бржој процедури буду испоручени Републици Турској. Први контигент ових система ће бити испоручен већ до јула ове године, а цео посао може да буде завршен знатно раније од пројектованог датума.

О завршетку тестирања ноћне море Пентагона можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Су-57 у Сирији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА