Најновије

КУРДИ СУ ГОТОВИ! Руси их остављају саме, Турци спремају напад! Све очи бораца ЈПГ упрте у Асада! (МАПА/ВИДЕО)

Дана 11. априла, Сиријска војна обавештајна служба спречила је терористички напад у граду Хомсу. Локални извори кажу да су обавештајци демонтирали тешку импровизовану експлозивну направу с даљинским управљањем, која је била причвршћена за цивилно возило у близини Основне школе "Акрамах ал-Макхзомех". Нападачи су ухапшени у специјалној операцији. Ниједна група није преузела одговорност за неуспели напад. Међутим, чини се да је даљински управљач ИЕД идентичан онима које обично користе терористи ИД.

Руска војна полиција у Сирији (Фото: Јутјуб)

Дана 1. октобра 2014. године, двоструки терористички напад изведен је у овом школском подручју у којем је погинуло више од 45 цивила, углавном жена и деце. Од почетка колапса  самозваног “калифата” Исламске државе пре две године, ћелије спавачи ИД неколико пута су покушали да изврше нападе у подручју под контролом владе. Међутим, сиријска војска, снаге безбедности и обавештајна служба осујетиле су већину напада.

Дана 10. априла, Сиријска арапска војска (САА) открила је неколико складишта оружја у градовима ал-Думаир и Арбин око главног града Дамаска. Југословенска М-79 “Оса” противтенковско оружје које је Слободна сиријска војска (ФСА) добила од САД у првим годинама рата било је међу заплењеним наоружањем и опремом.

На интернету се појавио нови извештај о шпекулацијама да је САА спремна за могућу војну операцију у зони деескалације Идлиба. Према њима, јединице САА тренутно тренирају употребу напредних противтенковских ракета, анти-дрон система, система за надзор и инжењерске опреме коју Русија испоручује у ту сврху. Међутим, ова обука је вероватно само део текуће мисије обуке саветовања, коју је Русија покренула како би преобликовала и ојачала САА у 2015. години.

Јединице руске војне полиције наводно су се повукле из града Тал Рифат, које заједнички контролишу САА и курдске Јединице народне заштите (ЈПГ) у северном Алепу. Истовремено, појавили су се извештаји да су турска војска и про-турски милитанти проширили контролу у близини града. Неки локални извори већ тврде да САА и руске снаге могу дозволити Турској да разбије ЈПГ у том подручју ако курдска група предузме непријатељске акције против САА у овом региону или у неким другим подручјима широм северне и источне Сирије.

Истовремено, хуманитарна криза наставља да се развија у избегличким камповима које воде снаге подржане од САД у источној и јужној Сирији. Америчка администрација је чак постигла споразум са ирачком владом да ће дозволити повратак у земљу више од 31.000 ирачких грађана, углавном жена и деце. Док снаге које подржавају САД тврде да овај број не укључује борце ИД. Ипак, постоји сумња да то укључује особе повезане са ИД. Упркос свему, овај развој догађаја би требао барем делимично да ублажи хуманитарну кризу у избегличким камповима.

Гадафијевци на страни снага ЛНА Калифе Хафтара. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Породице џихадиста Исламске државе у избегличким камповима у источној Сирији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА