Најновије

УХАПСИО ОМАРА БАШИРА ПА ПОДНЕО ОСТАВКУ! Шта се то дешава у Судану, да ли ће војска лупити песницом о сто?! (ВИДЕО)

Судански министар одбране Авад Мохамед Ахмед ибн Ауф именовао је у петак начелника Генералштаба Д'абдел Фатах Абделрахмана за новог шефа прелазног Војног савета, известили су локални медији.

Омар ал Башир, доскорашњи председник Судана, свргнут у војном удару (Фото: Јутјуб)

Ахмед Ибн Ауф је у четвртак најавио оснивање Војног савета који ће владати земљом две године. У међувремену, суданска опозиција тражи да Војни савет одмах пренесе власт на цивилну владу, рекао је Мухамед Јусуф, члан секретаријата опозиционог Удружења суданских професионалаца.

Видео изнад: Министар одбране Судана учествовао у свргавању Омара Башира

- Ми тражимо тренутни пренос власти, не месец или две године касније. Снаге које траже реформе имају посебне захтеве да прате демократски пут који ће решити питање корупције и друге проблеме који су настали због владавине Владе националног спаса (бившег председника Омара ал Башира) - рекао је Јусеф.

Он је истакао да су чланови Војног савета били део Баширове елите. Јусеф је истакао да не постоји правни основ за формирање Војног савета и позвао све политичке снаге и војску да постигну договор о формирању владе. Према Јусефу, судански народ је против полицијског часа који је наметнут након преврата у четвртак.

Судан је обележио неколико месеци протеста који су избили у земљи у децембру. Митинзи су првобитно били изазвани растом цена хлеба и других намирница и добара што је увелико повећало рањивост Суданаца. Протести су тада попримили нову димензију јер су Суданци почели да позивају на оставку Башира, који је на власти скоро 30 година.

Хаос испред Беле куће. Погледајте ОВДЕ шта се дешава.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Један од најважнијих догађаја у Африци

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА