Најновије

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Морамо учинити све да сачувамо КиМ

У склопу вишедневне посете Косову и Метохији, српски патријарх Иринеј боравио је у Ораховцу, Великој Хочи, Зочишту и Призрену.

Патријарх Иринеј на Космету (Фото: СПЦ)

У ораховачкој Цркви Успења Пресвете Богородице патријарх Иринеј служио је свету архијерејску литургију.

Патријарх је у беседи окупљеним верницима позвао на јединство и слогу како бисмо сачували Косово и Метохију.

Србе на територији општине Ораховац, патријарх је позвао да буду храбри, поручивши им да они чувају Косово, свети аманет косовски и косовско-метохијску земљу.

"То је наша земља више од хиљаду година. Морамо учинити све да је сачувамо. Искушења су врло велика али Бог је изнад свега. Правда божја и истина божја, она ће победити, као и они који буду уз правду и истину божју", поручио је патријарх.

"Нама није први пут да овако страдамо. Много пута, али Богу хвала, све смо то надживљавали, али онда смо били везани за цркву и за веру своју", навео је патријарх. 

"Данас нажалост то је подељено. Онда смо били јединствени, сложни, данас ето подељеност и то је нека политика са са стране убачена и нажалост многи наседају на ту политику", оценио је патријарх.

"Губе свест о јединству нашега народа и сазнање да смо били моћни, силни, онда када смо били са црквом својом, онда када смо Бога носили у срцима својим и Бог је био са нама", додао је патријарх.

"Да би Бог био са нама, ми се морамо Богу вратити, својој вери, својој цркви. Она нас је одржала кроз сву нашу историју и одржаће нас и данас ако будемо остали верни вери, Богу и цркви својој", наводи патријарх.

"Ви сте једна оаза српска овде. Србија и српски народ вас неће оставити. Брине и помаже колико може, али и колико буде потребно. Видећемо да црква учини, и да се не ми, него ми заједно са вама, одржимо овде. Ово је света земља наших праотаца, освећена благодети божјом, и зато смо дужни да је и волимо и бранимо и да се за њу боримо", закључио је патријарх.

Након литургије, најмлађи верници су испред цркве певали завичајне песме и на тај начин захвалили патријарху на посети.

На чијој страни је била црква 27. марта 1941. године, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА