Најновије

ЦРНОГОРСКА ПОЛИЦИЈА КРИЈЕ ПОДАТКЕ: Колико држављана ЦГ се бори у редовима Исламске државе?

Истраживања невладине организације НОМЕН објавило је податке 18.12.2018. који показују да је шест црногорских држављана убијено је на ратишту у Сирији, осам њих вратило се у Црну Гору, један борац ухапшен је у Турској, а још тројица су на подручју деловања такозване Исламске државе

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

Управа полиције крије податке о томе колико се црногорских држављана налази на ратишту у Сирији, као и колико њих је изгубило животе бо­ре­ћи се на стра­ни Исламске државе.

У циљу информисања читалаца о овом проблему, редакција подгоричког портала ИН4С проследила је Управи полицији мејл 25. марта са питањима, на која до писања овог текста, нису добили одговоре.

„Да ли имате информацију, односно податке колико је држављана Црне Горе до сада учествовало на ратиштима у Сирији? Колико држављана Црне Горе се тренутно налази на поменутом ратишту, колико њих се вратило и који је број погинулих држављана Црне Горе на ратиштима у Сирији“, била су питања која је редакција портала ИН4С послала Управи полиције.

Недавно истраживање агенције „Defacto“ показује да се у Сирији тренутно налази 23-оје црногорских држављана. Од тога осамнаест мушкараца и пет жена са троје деце.

Истраживања невладине организације НОМЕН објавило је податке 18. децембра 2018. године који показују да је шест црногорских држављана убијено је на ратишту у Сирији, осам њих вратило се у Црну Гору, један борац ухапшен је у Турској, а још тројица су на подручју деловања такозване Исламске државе.

Такође, извештај НВО „НОМЕН“ наводи и да је пет бораца из Црне Горе ратовало у источној Украјини, на страни проруских сепаратиста, од којих је један процесуиран и осуђен у Црној Гори, а четворица су на ратиште отишла пре допуне Кривичног законика којом је одлазак на страна ратишта криминализован.

Незванични подаци показују, да су сви они који се боре у Сирији, у највећем делу су финансирани из Луксембурга.

Изменама Кривичног законика Црне Горе предвиђене су затворске казне од две до десет година за све оне који противно закону, другим прописима или правилима међународног права врбују, регрутују, припремају, организују, руководе, превозе или организују превоз или обучавају појединца или групу у намери њиховог придруживања или дејствовања у страним оружним формацијама.

Затворске казне предвиђене су и за оне који финансијски и организационо помажу одлазак црногорских држављана на ратишта у иностранству.

Ро­жа­јац пр­ва жр­тва

Такође, досадашњи подаци доступни јавности, показују су до сада на ратиштима у Сирији страдали црногорски држављани Мирза Хаклај и Адис Салиховић. Рожајац Адис Салиховић, први је међу погинулима, који се  борио у Сирији под именом Ебу Мердија, а погинуо је 15. маја 2013. године. У истој акцији убијен је и Елдар Кундаковић из Новог Пазара, који је ратовао под псеудонимом Ебу Бера. Њих двојица су погинули приликом напада на затвор из којег су хтели да избаве своје истомишљенике.

Бо­ре­ћи се на стра­ни ИД, свој живот на ратишту у Сирији изгубио је и Баранин Да­мир Сал­ко­вић.

Он је у жи­жу јав­но­сти до­спио, ка­да је упу­тио пре­ко свог Фej­сбук про­фи­ла прет­ње гра­ђа­ни­ма Ба­ра, на­во­де­ћи да ће „Ислам­ска др­жа­ва до­ћи и да не­ће има­ти ми­ло­сти”.

На списку страних плаћеника у Сирији, налазе се углавном грађани из Плава, Бара, Бијелог Поља и Рожаја.

Како руска флота контролише амерички разарач, погледајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

БиХ највећи извозник терориста

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА