Најновије

РУСКИ ''СПЕЦИЈАЛАЦ'' У БЕОГРАДУ: Путину приоритет питање Косова

Дипломатском позицијом замениће досадашње место шефа Четвртог европског одељења у руском Министарству спољних послова, а сарадници га описују као "професионалца, сталоженог, али одлучног".

Косово је Србија (Илустрација: Правда)

Долазак новог амбасадора Русије у Србију Александра Боцана Харченка, који ће у јуну ступити на дужност уместо Александра Чепурина, није случајан и иза њега се крије намера Москве да задржи у фокусу Косово.

Чепурин је шест и по година провео у Србији, а његов наследник је такође професионални дипломата. Харченко важи за стручњака за решавање проблема, те и не чуди што му је надимак „руски специјалац“. Слови и за одличног познаваоца прилика на Балкану, за шта су му послужила досадашња намештења.

Дипломатском позицијом замениће досадашње место шефа Четвртог европског одељења у руском Министарству спољних послова, а сарадници га описују као „професионалца, сталоженог, али одлучног“.

„Харченко важи за човека који је комуникативнији од Чепурина. Не чуди што је баш он одабран за новог представника Москве у Београду, имајући у виду да се тренутно ломе копља при решавању питања Косова, а да Русија на све начине покушава да задржи утицај на Балкану и остане на извору информација. У игри око Косова су и ЕУ и Америка, са намерама да издејствују решење које њима одговара и себи припишу заслуге око решавање односа Приштине и Београда, па ни Москва не може себи да приушти да у Србију пошаље неког другоразредног дипломату“, пише Блиц цитирајући речи неименованог дипломатског извора.

Говорећи о томе шта долазак Харченка значи за Србију, и политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже за да је његово пресељење у Београд блиско повезано са Косовом.

„Он је професионални, каријерни дипломата, баш као и Чепурин. Важи за врло ефикасног, али и одмереног дипломату. То је континуитет руске дипломатије, пошто је Харченко одличан познавалац прилика на Балкану. Показује и да Русија има велике интересе на Балкану и да не жели да јој ишта промакне, зато и шаље озбиљне професионалце у Београд“,  каже Анђелковић.

Генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић оцењује да је у питању наставак руске политике.

„Москва је одувек имала аспирације ка Србији и увек је слала јаке дипломате у Београд. Све је повезано са Косовом, а познато је да било какво решење о том питању мора да прође Савет безбедности УН, у ком је Русија. Нема пуно места на којима Москва има утицај, а Балкан је једно од њих'’, напомиње Грубјешићева.

Какве везе имају Косово и Нотр Дам, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Александар Боцан Харченко

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА