Најновије

Индија поседује огроман арсенал руског оружја и настоји да га прошири

Чак и док се Вашингтон удвара Њу Делхију, Индија покушава да купи војну опрему руске производње. Најновији споразум би могао обухватити куповину више од 450 тенкова из Москве у вредности од 1,93 милијарде долара, и чак не би био ни највећи уговор.

Т 90 (Фото: mil.ru)

Куповином 464 главних борбених тенкова Т-90МС, одобрених прошле недеље, додатно ће проширити велику количину руског наоружања у индијском арсеналу. Земља је један од примарних купаца руског оружја.

Још један, још значајнији уговор у вредности од 5,43 милијарде долара потписан је прошлог октобра, када је Индија наручила пет ПВО система С-400. Испорука се очекује до 2020. године.

Најсавременији систем противваздушне одбране је способан да пресретне и уништи мете на удаљености до 400 километара, те може истовремено да дејствује по шест циљева. Индија је дала до знања да ће наставити с куповином без обзира на америчке законе којима се намерава санкционисати свака земља која купује руску војну опрему.

Т-90 главни борбени тенк

Индија већ има преко 1.000 тенкова Т-90 различитих врста. Од раних 2000-их, земља користи тенкове Т-90С "Бишма", дизајниране посебно да задовоље потребе Индије. Неке од машина су произведене у Русији, док су друге састављене локално од монтажних комплета руске производње.

Поред Т-90С, Индија је купила велики број тенкова Т-90М - унапређену верзију. У ствари, Индија има знатно више тенкова Т-90 у служби и од саме Русије, као и старијих тенкова Т-72.

Руски авиони

Индијско ваздухопловство такође има велики избор руских авиона, укључујући и стотињак МиГ-21. Иако је суперсонични ловац први пут полетео крајем 1950-их, не дозволите да вас његове године заварају - најновији модерниозовани модел, познат као МиГ-21УПГ "Бисон", се може носити са ловцима четврте генерације. Авион је погодан за стицање ваздухшне предности, као и за мисије напада на земљу.

Авиони овог типа били су укључени у недавно разбуктавање конфликта између Индије и Пакистана, а бар један од њих је оборен. Индија је саопштила да је један "Бисон" успео да обори пакистански Ф-16 који су направиле САД, али није пружила чврсте доказе. Исламабад, са своје стране, жестоко пориче губитак и учешће Ф-16 у сукобу.

Међу модернијим руским авионима у индијском арсеналу се налази преко 200 авиона Сухој Су-30МКИ, наменских авиона, дизајнираних посебно да задовоље захтеве земље, где се "И" у називу односи на Индију, као и авионе МиГ-29К за носаче авиона.

Бродови и подморнице

Док је жеља за изградњом домаће морнарице била приоритет за Њу Делхи, већина се још увек састоји од бродова изграђених у иностранству. Једна од њених нуклеарних подморница је ИНС "Чакра", која је заправо руска, позната као "Акула" класа у НАТО класификацији. Подморница је била изнајмљена индијској морнарици на десет година 2012. године. Како уговор ускоро истиче, Њу Делхи гледа на закуп и друге подморнице исте класе.

Главни индијски носач авиона, ИНС "Викрамадитја" је ремонтовани носач авиона и ракетна крстарица из доба СССР-а. Брод је продат Индији почетком 2010. године и остаје једини брод тог типа. Први домаћи брод овог типа гради компанија ИНС "Викрант", а очекује се да ће бити у употреби 2021. године.

Путин полако осваја Арктик и прави најкраћи пут од Кине до Европе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА