Најновије

МРАЧНА ТАЈНА КОЈУ СУ ЗАТРПАЛИ! Испод Нотр Дама крије се запрепашћујуће откриће (ФОТО/ВИДЕО)

Готска катедрала одражава истакнуту улогу Париза као економског и духовног центра у 12. веку, а њени ожиљци из Француске револуције само подсећају на њену дугу везу са монархијом - везу која је умало довела до њеног рушења.

Нотр Дам у пламену (Фото: Јутјуб)

Ипак, и поред тога што на хиљаде туриста сваког дана прође кроз врата ове катедрале како би фотографисали шарене прозоре и летеће потпоре, ово свето одредиште и даље има своје тајне. А ево и 8 мање познатих чињеница о катедрали Нотр Дам.

1. Пагански град лежи испод катедрале

Простор на којем се сада налази Нотр Дам, некада је био галоримски град Лутеција. Могуће је да је катедрала изграђена на остацима паганског храма. Око 1710. године, током ископавања откривени су делови олтара посвећеног Јупитеру и другим божанствима. Додатне архитектонске рушевине су пронађене шездесетих и седамдесетих година прошлог века, а многе датирају из древне ере.

2. Једна је од првих грађевина са летећим потпорама

Катедрала је једна од најранијих грађевина са спољним летећим луковима. Изграђени су око главе катедрале у 12. веку како би пружили подршку танким зидовима који су саграђени како би висока црква имала веће прозоре. Летеће потпоре су постале иконски аспект готског дизајна, иако постоји дебата о томе да ли је Нотр Дам прва катедрала која их има. Све у свему, постали су тренд у светој архитектури.

3. 28 њених краљева је изгубило главе у Француској револуцији

Усред Француске револуције, 1793. године, 28 кипова библијских краљева у катедрали је срушено и уништено од стране мафије. Краљл Луј XВИ је погубљен раније исте године, па је иконографија везана за монархију била под нападом. Тек су 1977. године откивене главе 21 краља током радова у подруму француске банке за спољну трговину. Сада су у оближњем музеју Клуни.

4. Куле нису близнакиње

На први поглед две куле Нотр Дама изгледају идентично. Ипак, ближи преглед открива да је северни торањ нешто виши од јужног. Као и сви делови катедрале и куле су изграђене током времена. Као таква катедрала је колаж архитектонских трендова, а не кулминација визије једне особе.

5. Њена звона су једном истопљена због артиљерије

Краљеви нису били једини део Нотр Дама који је уништен током Француске револуције. Свих 20 звона - осим огромног звона по имену Емануел - уклоњени су и истопљени како би се направили топови.

Звона су замењена у 19. веку, али нису била толико фино направљена као старије верзије и правили су више дисонантне буке приликом звоњаве. Конначно, 2013. године, нови ансамбл звона је повратио звук катедрале из 17. века.

6. Кипови чудовишта су модерни додатак

Неке од најпознатијих фотографија Нотр Дама су из перспективе гротесних статуа. Мали број људи зна да ове статуе нису биле ту до 19. века. Додате су између 1843. и 1864. године током радикалне рестаурације.

7. Оргуље Нотр Дама су највеће у Француској

Оргуље у овој катедрали укључују 8.000 цеви (неке чак из 18. века) и пет клавијатура, чинећи их тако највећим оргуљама у Француској. На самом врху оргуља постојала су оштећења из доба револуције, када је одстрањен и симбол цвета љиљана (флеур-де-лис), али је све ово обновљено 2013. године у знак обележавања 850. годишњице катедрале.

 8. Сви путеви воде до Нотр Дама

Углавном затрпано гомилом туриста, на калдрми испред Нотр Дама се налази мањи, кружи знак са осмокраком звездом. На овом знаку су угравиране речи Поинт зéро дес роутес де Франце, а представља тачку одакле су мерене раздаљине од Париза до других француских градова. Тамо је постављен 1924. године, иако је привремено уклоњен 1960. године током ископавања подземене гараже. Ови радови су били онемогућени када су радници дошли до архитектонских рушевина.

Језиво пророчанство се обистинило, Нострадамус и Баба Ванга предвидели стравичан пожар у Нотр Даму. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nationalgeographic.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА