Најновије

ОВОГА НИЈЕ БИЛО НИ ЗА ВРЕМЕ ХЛАДНОГ РАТА: Угледни амерички адмирал упозорава на опасан сукоб САД и Русије (ВИДЕО)

Америчко-руски односи су у опадању, а врховни НАТО командант за Европу Куртис Скапароти залаже се за већу сарадњу између нуклеарних ривалских сила.

Џејмс Ставидрис (Фото: Јутјуб)

Он је охрабрио америчке званичнике да “више комуницирају” са својим руским колегама.

"То би допринело да разумемо једни друге и зашто радимо то што радимо", изјавио је Скапароти, генерал америчке армије са четири звездице.

Он је истакао да “не мора бити много” те комуникације, која је по њему веома важан део тактике одвраћања од напада. Односи између Русије и Сједињених Америчких Држава последњих година су се брзо деградирали, а многи аналитичари назвали су овакав развој догађаја “новим Хладним ратом”. Скапароти је указао да су комуникације између две силе практично обустављене.

"Током Хладног рата разумели смо међусобне сигнале. Разговарали смо. Забринут сам што их данас више не познајемо толико добро", рекао је Скапароти, који је командовао америчким снагама у Босни и Херцеговини, Авганистану и Ираку.

Руске власти су ове недеље указале на погоршање односа на НАТО пактом, који је претходно покушао да пресече везе са Русијом након анексије Крима 2014.

"НАТО је напустио позитивну агенду у својим односима с Русијом. Она не постоји" рекао је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко.

Он је упозорио НАТО да не улази у војни сукоб са Русијом.

"Сви разумни људи се надају да се то неће догодити" додао је Грушко.

Москва и Вашингтон имају много спорова који штете односима две земље, укључујући Украјину, наводно руско мешање у америчке председничке изборе 2016, повлачење из Споразума о елиминацији ракета средњег и малог домета (ИНФ), америчке санкције итд. Русија се већ дуго жали да НАТО жели да поткопа њену безбедност и “окружи” је својим савезницима и партнерима. Од краја Хладног рата 1990, Северноатлантској алијанси се придружило 13 земаља, све руски суседи.

А ако постоји воља да се овакви односи поправе, дијалог је кључан.

"У опасности смо да паднемо назад у еру Хладног рата што није никоме од користи. Без постојаног политичког ангажовања између одбрамбених институција, ризик од новог Хладног рата се повећава", истакао је за РТ пензионисани адмирал Џејмс Ставридис.

Прочитајте ОВДЕ зашто је паника у целом свету.

Извор: Курир/РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА