Најновије

УПОЗОРЕЊЕ БАЊАЛУЦИ: Српска ће нестати ако БиХ уђе у НАТО

Република Српска, која као и Србија има скупштинску резолуцију о војној неутралности, нема политичких, економских и безбедносних разлога да постане чланица НАТО-а, а улазак БиХ у ту алијансу значио би нестанак Српске, оцењено је данас у Београду на трибини "Зашто Српска неће у НАТО".

Трибина "Зашто Српска неће у НАТО" (Фото: Медија центар

На трибини коју је организовало Представништво Републике Српске у Србији оцењено је да су грађани, као и све парламентарне политичке странке у Републици Српској, јасно против прикључења Алијанси и због НАТО агресије током деведесетих година прошлог века.

Политиколог Александар Павић рекао је да је НАТО главни фактор нестабилности у Европи и на евроазијском простору и да се понаша, сматра он, онако како се понашао Трећи рајх.

- НАТО не представља више вредности које су нама блиске, НАТО државе се гурају у милитаризацију и све веће сузбијање демократије као и нелегалне агресије и интервенције широм света - рекао је Павић.

Према његовим речима, НАТО државе учествују и у организовању обојених револуција и стварању много горе атмосфере у Европи него што је била током хладног рата.

- И Србија и Република Српска и српски народ не треба да буду део тога - сматра Павић.

Професор са Факултета политичких наука у Бањалуци Александар Врањеш оценио је да се давно међу бошњачком елитом развила теза да је једина гаранција опстанка БиХ - чланство у НАТО-у.

- Чак и када новоименовани амбасадор САД изјави да је његова држава гарант суверенитета БиХ, то за СДА изгледа није довољно. Зато се поставља питање зашто Бошњаци баш у западном војном савезу виде једину гаранцију за опстанак БиХ? - упитао је Врањеш.

Према његовим речима, одговор је вероватно исти као и на питање "зашто наменска индустрија у Федерацији БиХ тајно производи вишак наоружања".

Врањеш сматра и да је очигледно да бошњачка политичка елита, на челу са СДА, види дисциплиновање Републике Српске једино уз претњу силом, никако уз политички договор.

Војни аналитичар Мирослав Лазански, који дели исти став учесника трибине о неуласку Републике Српске у НАТО, сматра и да БиХ уласком у НАТО не би добила ништа као што, није добила ни Хрватска која је десет година чланица Алијансе.

Он је рекао и да је НАТО сада изразито антируски војни савез и да улазак у ту организацију не би био рационалан потез, ни политички, ни економски.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да трибина организована ради правилног и правовременог представљања укупне ситуације и политичких прилика у БиХ.

- Све већи притисци на Србе и Српску да одустану од себе и пристану да БиХ, па и Република Српска буду учлањени у НАТО могли би се по начину и средствима упоредити са притисцима који су нам са исте стране стизали у време када су Срби у БиХ били за останак у Југославији, а друга два народа за независност - рекао је он.

Цицовић је подсетио и да је Народна скупштина Републике Српске Резолуцијом о војној неутралности обавезала све српске политичаре и странке, као и оне које представљају Српску у заједничким органима у Сарајеву, па и сваког грађанина Српске да никада, никако и нигде не учине било шта у супротности са том резолуцијом.

Цицовић је рекао да НАТО потпуно и свесно игнорише Резолуцију Републике Српске о војној неутралности.

- То јасно показује колико та алијанса, да ли заслиепљена војном силом, или у страху од неке друге веће силе, не жели да губи време нити да се осврће на било шта што би могло да оспори, а камоли да онемогући потчињавање целог Балкана својој команди - закључио је Цицовић.

На трибини су говорили и професор Факултета безбедносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић, академик Дарко Танасковић, универзитетски професор Ненад Кецмановић и професор београдског Филозофског факултета Слободан Антонић.

Шта су Црногорци одлучили везано за градњу нове НАТО базе, погледајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА