Најновије

АМЕРИКАНЦИ ОТКРИЛИ: Ево шта је НАТО обећао Горбачову

Деведесетих година прошлог века НАТО алијанса је обећала председнику СССР Михаилу Горбачову да се неће ширити на исток, пише амерички лист National Interest.

Реган и Горбачов (Илустрација: Pixabay)

Наводи се да су непосредно пре распада Совјетског Савеза амерички председник Џорџ Буш старији, британска премијерка Маргарет Тачер, француски председник Франсоа Митеран, немачки канцелар Хелмут Кол и министри спољних послова ових земаља обећали Москви да се бивше земље Варшавског пакта неће придружити Северноатлантском савезу.

Тако је НАТО изгубио своју намену након нестанка "совјетске претње", а 1993. у Сједињеним Државама било је позива да се промени ток активности или да се у начелу ограничи. Ови слогани су имали "снажан ефекат вуду магије", која је добила облик инвазије Северноатлантског савеза под вођством Вашингтона на Балкану.

Даља "трансформација НАТО-а у зомбије", пише лист, догодила се 1994. године, када је НАТО иницирао програм Партнерство за мир да сарађује са земљама нечланицама, а затим Пољском, Чешком, Мађарском и готово свима у Источној Европи. да се придруже савезу, јер су им Сједињене Државе обећале војну помоћ против "руске претње".

Посебну улогу су, наглашава лист, имали председнички избори у Сједињеним Државама који су одржани 1996. године, када су Бил Клинтон и његов ривал, републиканац Боб Дол, говорили у прилог ширења НАТО-а.

У чланку се напомиње да у деведесетим годинама Русија није била претња, и није било разлога да се мисли да би се та претња могла вратити. Међутим, Клинтон и амерички сенатори су били фасцинирани могућношћу да направе прави историјски избор и могућност прикупљања више донација за кампању. Поред тога, произвођачи оружја су такође били заинтересовани за проширење Северноатлантског савеза, пошто су се нове земље придружиле организацији и обећале им нове поруџбине.

Сада, пише лист, Грузија намерава да се придружи савезу, што ће се претворити у амерички војни протекторат. "А ако амерички председник Доналд Трамп не жели да Москва доживљава Грузију као будућу платформу за напад на Русију, он треба само да каже не", закључује аутор.

Шта је Лавров поручио Трампу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Реган и Горбачов потписују Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета (INF)

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА