Најновије

ГРЧКИ ВОЈНИ АВИОНИ НА СЕВЕРНОМАКЕДОНСКОМ НЕБУ: Договор Ципраса и Заева

Премијер Грчке Алексис Ципрас у уторак путује у Скопље. Биће то прва посета икада једног грчког председника владе Северној Македонији. Главне теме разговора биће безбедносна и економска политика.

Грчки авиони (Фото: Јутјуб)

Требало је то да буде светла тачка у политичкој каријери Јоргоса Ваременоса. Потпредседник парламента у Атини отпутовао је у далеку Аустралију да тамо са својим земљацима прослави 25. март, национални празник Грчке.

Али, чим је започео говор, самопроглашене грчке патриоте су га узвицима и скандирањем прекинуле: Ваременос је за њих издајник и требало би да се стиди, јер су он и чланови његове странке продали Македонију. Левичарски политичар касније се у једном интервјуу пожалио на "фашистичке слогане мањине".

То није изолован случај. Током прославе националног празника у више грчких градова викало се "Уа!" и звиждало због недавно постигнутог компромиса у спору око имена са суседном државом на северу.

Историјска посета

Премијера Алекиса Ципраса то међутим не спречава да у уторак заједно делегацијом привредника, отпутује у Северну Македонију где ће га свечано примити његов колега Зоран Заев. То је прва посета једног грчког лидера Скопљу. Програмом су предвиђени разговори о безбедносној и економској политици, као и састанак са председником парламента Таљатом Џаферијем.

"Историјска посета", тако то за Дојче веле описује Константинос Филис, директор атинског Институту за међународне односе. Посебно важна и обећавајућа је будућа сарадња у одбрамбеној политици - у оквиру НАТО-а, али и билатерално. Официри из Скопља ускоро ће се обучавати у грчкој војсци, очекује Филис. Поред тога, Атина би могла да пружи помоћ у обезбеђивању ваздушног простора изнад Северне Македоније.

"Економски контакти постојали су и до сада, али сарадња у области безбедносне политике је нешто сасвим ново. То се дотиче суштине државног суверенитета и билатералним односима даје потпуно сасвим нову тежину", објашњава грчки аналитичар.

"Недовољно имплементиран" споразум

У лето 2018. године, Ципрас и Заев успели су да реше дугогодишњи спор око имена Македоније. Према том споразуму, млада балканска држава преименована је у "Републику Северну Македонију". Заузврат, Грчка се сложила да је призна под тим новим именом. Поред тога, Атина би требало снажно да подржи придруживање Северне Македоније НАТО и Европској унији.

После дуготрајних дебата у самој Грчкој и оставке његовог десничарског популистичког министра одбране, Ципрас је у јануару 2019. успео да дође до компромиса и подршке у парламенту. Споразум је на мети напада конзервативне опозиције, тренутно водеће по свим анкетама. Ипак, опозициони лидер Кирјакос Мицотакис обећава да, након промене власти, нец́е доводити у питање компромис с младом балканском државом.

За то време, протести се настављају, нарочито на северу Грчке. Паралелно с тим, политиколог Филис упозорава да Северна Македонија није у довољној мери имплементирала споразум. Неке изјаве премијера Заева о "Македонцима који живе на Егејском мору" - под чиме се подразумева словенска мањина у Грчкој - у супротности са духом овог споразума, сматра аналитичар.

Ако Грчка сада буде отворила своју амбасаду у Скопљу, сигурно је да ће бројне дипломате имати за задатак да пажљиво евидентирају баш такве изјаве. "Наравно, потребно је време да споразум заживи, то је такође свима јасно", указује политиколог.

Повољан замах

Оно што зближава две стране није само европска перспектива Северне Македоније, сматра Милтос Киркос, посланик социјално-либералне странке Потами у парламенту ЕУ.

"Наш северни сусед исказује спремност да се придружи ЕУ и требало би да искористимо тај замах и помогнемо му у томе", каже Киркос за Дојче веле.

А ако се нешто у Скопљу буде променило, на пример након промене владе, онда правосуђе ЕУ нуди довољно могућности да се томе може супротставити, истиче Киркос.

Политичари се пре свега ослањају на привреду. Грчки бизнисмени већ дуго су активни у суседној држави, а најновији споразум требало би томе да дâ додатни подстицај. Убрзо након потписивања, грчка авио-компанија "Егејан ерлајнс" први пут је директно летела из Атине за Скопље.

За овај уторак, провладин дневник Етнос најављује ново "слетање на Скопље". Под тим се подразумева да ће, заједно са Ципрасом, у Северну Македонију доћи и више од 50 предузетника и потенцијалних инвеститора из Грчке.

Има, међутим, и оних који су одбили да се прикључе делегацији. У знак протеста против компромиса у спору око имена, председник Привредне коморе Солуна Михалис Цорпидис не путује у Скопље. Разлог: "Име Македоније нам је свето и учинићемо све да га одбранимо", наводи се у саопштењу Привредне коморе.

Како је Бугарска променила план за '’Турски ток, погледајте ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Грчки и италијански авиони изнад Црне Горе

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА