Најновије

АМЕРИЧКИ СЕНАТОР УЦЕНИО ТУРСКУ: Увешћемо вам санкције ако купите С-400! И то није све!

Амерички сенатор Демократске странке Боб Менендез изјавио је да ће САД увести санкције Турској ако та земља купи руске системе противваздушне одбране С-400, и додао да је у том случају искључена испорука америчких авиона пете генерације Ф-35 Турској.

С-400 (Фото: Риа)

- Ако председник Турске Ердоган буде инсистирао на набавци противракетног система С-400 и изврши куповину и размештање система, биће изречене санкције на основу закона који сам првобитно донео (у Конгресу). И не ради се о томе да ће санкције можда бити наметнуте - оне ће бити обавезне. Ми то не желимо и предложили смо Турској друге опције. Систем С-400 је неспојив са стандардима НАТО-а - рекао је Менендез.

Менендез је пре неколико дана са републиканским сенатором Марком Рубиом представио Конгресу „Закон о сарадњи у области безбедности и енергетике у источном Средоземљу“, низ иницијатива, које мењају америчку стратегију и укључују измене у региону. Закон предвиђа укидање забране продаје оружја Кипру, а такође забрањује испоруку авиона Ф-35 Анкари, у случају да Турска настави са реализацијом планова по питању С-400.

- Ф-35 никада неће бити поред С-400, то се никада неће десити. То је став обе стране у Конгресу. Недавно смо то подржали у заједничком чланку са председником комитета за спољне послове Сената, председником комитета за војну службу и другима. Сличне ставове су изразили и чланови владе председника Доналда Трампа - додао је Менендез.

Према његовим речима, Анкара треба да се одлучи са ким ће сарађивати. „Турска треба да направи избор. Она може да остане важан савезник НАТО-а да настави да се фокусира на Запад или да се удаљи“, рекао је сенатор.

На питање да ли је тачно да се Турској неће испоручити авиони Ф-35, уколико та земља купи С-400, Менендез је одговорио да у том случају не постоје шансе да Турска добије Ф-35.

- Они ће бити кажњени на основу америчког закона, који предвиђа санкције за све који купују оружје од Русије. Ако Ф-35 буде у близини С-400, Русија ће моћи да сазна све тајне технологије авиона Ф-35. Чак и они који верују да Турска остаје веома важан партнер, сагласни су да се то никада неће десити - рекао је Менендез. Раније је Турска изјавила да неће одустати од планова куповине С-400 и да би прва серија система ПВО требало да буде испоручена у земљу у јулу.  

 

Прочитајте ОВДЕ какве то добре вести стижу из Пекинга а тиче се наоружања.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА