Најновије

ШТА ТО АМЕРИ СПРЕМАЈУ?! Трамп донео нову драстичну одлуку која се тиче наоружања!

Мултилатерални споразум којим се регулише трговина конвенционалним оружјем ступио је на снагу крајем 2014. године, али га није ратификовало неколико утицајних држава, укључујући САД, Русију, Индију, Кину и Иран. Сједињене Државе ће повући свој потпис из Споразума о трговини оружјем, објавио је амерички председник Доналд Трамп.

Америчка војска (Фото: army.mil)

- Моја администрација никада неће ратифицирати Уговор о трговини оружјем УН-а. Данас службено објављујем да ће Сједињене Државе укинути значај америчког потписа из овог лоше урађеног уговора. Ми враћамо свој потпис натраг. Потписаћу поруку тражећи од Сената да прекине процес ратификације уговора - рекао је Трамп, говорећи у петак у Индијанополису пред члановима Националног удружења за наоружање, моћног лобија за оружје.

УН ће ускоро примити званично обавештење о повлачењу, напоменуо је Трамп. САД су потписале међународни уговор 2013. године, али га никада нису ратификовале због противљења активиста за права оружја и законодаваца у Конгресу. “Амнести Интернешенел” је критиковао Трампову одлуку, рекавши да би одустајање од уговора олакшало терористима да добију оружје.

- Споразум захтева од влада да процене ризика кршења међународних, људских права и хуманитарног права пре него што одобре споразум о оружју како би се спречило неодговорно коришћење оружја у бруталним сукобима, организованом криминалу или доспело у руке терористима - наводи се у саопштењу за штампу.

Уговор о трговини оружјем формално тежи да регулише глобалну трговину конвенционалним наоружањем, укључујући и праћење извоза како би се осигурало да они не прелазе линије ембарга на оружје или да дођу у руке кршитеља људских права или терориста. Око 100 држава потписало је и ратификовало споразум, док је 34 других потписало, али није ратификовало, а још десетине их није потписало.

Критичари уговора су изјавили да немају стварна средства за регулисање трговине оружјем или кажњавање прекршитеља уговора. У септембру 2015. заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјаков рекао је да Русија није потписала документ и да "нема разлога за кретање у том смеру", наводећи недостатак равнотеже уговора, као и "нејасне хуманитарне критеријуме" који би могли довести до различитости тумачења, укључујући и бескрупулозне разлоге.

Заједно са Русијом и САД, споразум није потписан ни ратификован од стране следећих земаља: Алжир, Боливија, Белорусија, Канада, Кина, Куба, Етиопија, Индија, Индонезија, Иран, Ирак, Никарагва, Пакистан, Северна Кореја, Саудијска Арабија, Сирија, Вијетнам и преко десетак других држава.

Ердоган решио да зарати с Американцима. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА