Најновије

СТРОНСКИ: Вучић тражи Путинову сагласност за споразум са Косовом!

"Србија тражи сагласност Русије за споразум који би требало да постигне са Косовом", изјавио је Пол Стронски, стручњак за Русију и Евроазију Карнегијевог института за мир у Вашингтону.

Вучић и Путин (Фото: kremlin. ru)

Како идеју "продати грађанима"? То је, указује Стронски, могла бити тема током сусрета председника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића, на Форуму "Појас и пут", који је одржан у престоници Кине Пекингу - уочи разговора са косовским председником Хашимом Тачијем, лидерима Немачке и Француске Ангелом Меркел и Емануелом Макроном, као и посредницом у дијалогу Београда и Приштине Федериком Могерини и другим званичницима ЕУ, преноси Глас Америке.

Такође, председник Србије је, рачунајући на снагу кинеског вета у Савету безбедности Уједињених нација, своје виђење дијалога са Косовом желео да представи и кинеском председнику Си Ђинпингу, указује Стронски.

- Ако Косово и Србија постигну споразум српским властима ће бити потребно да увере Русију да се сагласи са тим решењем. Тренутно су у порасту националистичке тензије и председник Србије не жели да делује као да се у мањем интензитету залаже за националне интересе Србије - него што то чини Русија. Тако да власти Србије желе да се увере да постоји Путиново сагласје - изјавио је Стронски.

Према његовом мишљењу, изостанак те сагласности би Србију могао коштати руске подршке у многим другим питањима, а са друге стране Русија би такву ситуацију могла користити за изазивање проблема у односима са земљама запада.

- Све то наравно, уколико су српске власти и сви који стоје иза ње у потпуности сигурни да споразум треба постићи - каже Стронски.

Саговорник указује да је мноштво разлога због којих Русија то не би учинила.

- Главни је моћ или превласт коју због косовског питања Русија има над Србијом. Али, ако је то нешто што српска власт сматра да је у дугорочним интересима Србије и да је то могуће, условно речено, продати грађанима, онда ми се чини да им за то треба руска подршка - сматра он.

Прочитајте ОВДЕ да ли је Берлин преломна тачка.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА