Најновије

ЗАВРШЕН САМИТ У БЕРЛИНУ, ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Разумели смо у Берлину све оно што се иначе крило испод жита

Председник Србије Александар Вучић састао се данас нешто пре 14.00 часова са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини у Берлину, где ће касније поподне бити одржан самит о Западном Балкану, у организацији лидера Немачке и Француске, Ангеле Меркел и Емануела Макрона.

Вучић након састанка (Фото: Јутјуб)

Председник је, након састанка, рекао за медије да, чим се укину таксе, Србија је спремна да настави дијалог.

- Држе их готово 6 месеци. Говорили смо и о билатералним питањима, важним питањима, указали смо на одређене нелогичности када је реч о повећању државне помоћи и извоза. Говорили смо и о проблемима у извозу челика, али је сигурно да се српска економија креће унапред крупним корацима - каже Вучић.

Вучић је рекао да је Србија посвећана свом европском путу. Он је поводом Самита рекао да неће дозволити прављење никаквог циркуса, и да је Србија за дуготрајни мир.

- Да ли ћемо у томе успети, нисам оптимиста. Можда буде и нешто добро па се изненадимо - рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да су вести у новинама које су објављивале да Вучић све ово ради због припајања Републике Српске Србији, лажи.

Закључак самита је да настављамо разговоре у ужем формату, уз посредство ЕУ, Немачке и Француске, о томе како да покушамо да наставимо дијалог, рекао је вечерас председник Александар Вучић по завршетку самитра у Берлину.

Он је рекао да нема формалних закључака, нити се о нечему гласало, већ да је реч о договору.

Следећа прилика за разговор о наставку дијалога биће, рекао је, 1. или 2. јула у Паризу, уочи састанка Берлинског процеса, у Познању, а после европских избора.

Председник је рекао да је на скупу постало јасно све оно што се крило испод жита.

Видело се, додаје, у најискренијој форми и ко и какав однос из региона има према Србији и КиМ.

"Изненадили смо се оштрини којом су говорили пре свега Албанци са КИМ, али и жестини и оштрини напада против Републике Српске и оним што је говорио Денис Звиздић и на то сам реаговао", рекао је Вучић новинарима.

Он је указао да РС није никаква лоша творевина, већ да је Дејтонска творевина и да је тиме сачуван мир и заустављено крвопролиће на територији БиХ.

Како каже, одговорио је и Албанцима који су имали приступ следећег типа: прво Рама говори о свом министру спољних послова који је имао тежак живот, јер је живео у време српских дикататора на КиМ, па су Албанци с Косова почели да причају да морамо да признамо Косово, да нема никакве аутономије за Србе, нема никакве РС - и то је нека опсесивна фасцинација Српском - те да нема никаквих извршних овлашћења за ЗСО.

"Почели смо у једном тренутку и да се осмехујемо. Трудили смо се да се понашамо одговорно и озбиљно и милсим да смо то успели да учинимо, иако не мислим да смо пред било ким у Европи сви заједно данас изгледали добро на било који начин", оценио је он.

"Разумели смо све што се крило испод жита, све смо видели у једном дану", рекао је Вучић.

Вучић рекао је да је у Берлину одржана серија тешких састанака.

Захвалио је немачкој канцеларки Ангели Меркел и француском председнику Емануелу Макрону на њиховом ангажману, рекавши да су они били веома рационални, разумни и озбиљни и одговорно се понашали.

"Покушавали су да пронађу решење за наставак дијалога, да утичу на стабилизацију прилика на Балкану", рекао је Вучић српским новинарима у Берлину.

Он је додао да Србија није имала ниједан услов, осим да таксе које је Приштина увела буду повучене.

"Неки други су сматрали да је од дијалога било важније да таксе остану, али шта да радимо", рекао је Вучић.

Слободан Рељић каже да Београд не сме да пристане на ништа испод Резолуција 1244, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА