Најновије

БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ: Русија има најбољу нуклеарну технологију на свету! Оне су поуздане и доказане!

Русија има најнапредније технологије нуклеарне енергије на свету, оне су поуздане и доказане, изјавио је један од водећих светских стручњака у тој области, бивши председник Специјалног комитета Доњег дома Парламента Велике Британије за енергију и климатске промене Тим Јео.

Нуклеарна електрана Росетом (Фото: Јутјуб)

„Русија има напредне нуклеарне реакторе у поређењу са другим добављачима“, истакао је Јео у интервјуу за саудијски интернет портал „Сабк“.

„Русија је водећи извозник својих нуклеарних технологија и заузима више од 50 одсто светског тржишта“, додао је он.

Јео је истакао да након великих проблема у изградњи нуклеарних електрана са којима су се суочиле Француска и Сједињене Америчке Државе, постоје три главна кандидата на које се може ослонити у овој области — Русија, Кина и Јужна Кореја.

„Сви они нуде добре и напредне технологије. Истовремено треба узети у обзир низ аспеката који их разликују један од другог“, додао је стручњак.

„Што се тиче руских технологија, оне су поузданије и опробаније, али могу бити скупље од источноазијске технологије. Кинези могу да понуде атрактивније споразуме са економског становишта. Руси ће вероватно промовисати могућности локализације ланца набавке и пружити комплетан програм обуке за локалне сараднике и оператере. Други добављачи не могу да понуде основни пакет услуга као што је руски“, рекао је Јео.

У Русији је 2016. године пуштена у рад енергетска јединица број 1 Нововороњешке нуклеарне електране 2 са реакторском јединицом ВВЕР-1200, која задовољава најсавременије захтеве ефикасности и безбедности. Године 2018. почела је са радом прва јединица Лењинградске нуклеарне електране 2, такође са реактором ВВЕР-1200. Исти реактор пуштен је у рад у марту ове године у јединици број 2 електране Нововороњеж.

Сада портфолио иностраних пројеката „Росатома“ укључује 36 јединица нуклеарних електрана у различитим земљама света, а у Русији се гради шест јединица.

„Росатом“ је једина нуклеарна компанија на свету која има надлежности у свим областима коришћења атомске енергије и у свим фазама животног циклуса нуклеарних постројења. Свеобухватни предлог „Росатома“ за његове стране купце је тај да је та државна корпорација спремна да ствара читаву нуклеарну индустрију у појединим земљама, реализујући пројекте за изградњу и одржавање истраживачких реактора и нуклеарних јединица електрана, али и заједничке истраживачке пројекте, као и да помогне у припреми националних кадрова за нуклеарну енергетику, области нуклеарне и радијационе безбедности и стварању неопходног регулаторног оквира.

Прочитајте ОВДЕ шокантно признање америчког генерала.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА