Најновије

НОВИ ШАМАР ВАШИНГТОНУ: После руских и кинески војници у Венецуели (ВИДЕО)

У Венецуелу, после 100 руских војника, долетело и њих 120 из Пекинга, што љути Вашингтон. Грађани пробили барикаде које је власт ставила на мосту "Симон Боливар" ка Колумбији

Кинеска војска (Фото: Министарство одбране Кине)

Нa тлу Венецуеле постало је густо: само дан после руских војника, стигли су и кинески. Први контингент броји, додуше, само 120 душа, али светски медији истичу да је ово веома необичан спољнополитички потез власти у Пекингу.

Кинези су се искрцали на карипско острво Маргарита, тик уз венецуеланско копно, и донели хуманитарну помоћ, али и војне одбрамбене потрепштине, намењене трупама снага безбедности председника Николаса Мадура.

Према стокхолмском Међународном институту за истраживање мира, Каракас је од 2010. до 2014. године увезао из Кине оружје у вредности од 349 милиона долара. У оквиру овог аранжмана била је и радарска техника, а нашли су се ту и авиони за обуку пилота, блиндирана возила и припадајући резервни делови. Године 2017. су, потом, стигли и тенкови, муниција, униформе, као и делови за руску опрему и наоружање.

Пре отприлике недељу дана Русија је послала стотинак војника, са задатком да припреме терен за војну обуку пилота хеликоптера и исталирање самих летелица. Будући да се Москва и Пекинг у принципу консултују о спољнополитичким питањима, аналитичари полазе од тога да је било разговора и сагласности и око овог слања војника из обе земље.

Очекивано, Трампова администрација оштро је реаговала на искрцавање страних војника, позивајући венецуеланске институције да заштите свој државни суверенитет. Амерички државни секретар Мајк Помпео, уз овај апел, на "Твитеру" је написао: "Русија и Кина да држе руке даље од Венецуеле!"

Вашингтон доживљава ову руско-кинеску акцију као својеврсну демонстрацију силе према САД, које настоје да свргну Мадура са власти. Бела кућа је намеравала да, преко Колумбије, дотури венецуеланском народу хуманитарну помоћ уз асистенцију опозиционог лидера Хуана Гваида, али су, до сада, Мадурове снаге чиниле све да то осујете, оцењујући да је у питању наоружање намењено Мадуровом "рушењу".

Управо у настојању да превазиђу ту препреку, на хиљаде Венецуеланаца пробило је барикаде које је власт поставила на мосту "Симон Боливар", који спаја Венецуелу са Колумбијом. Како је саопштио Биро за миграције у Боготи, неки од њих су се попели на контејнере које је венецуеланска војска поставила да би спречила прелазак преко моста.

У фебруару је Мадуро наредио постављање барикада на више тачака дуж границе, да би осујетио пролазак хуманитарних конвоја, за које је тврдио да су "тројански коњи" са оружјем и муницијом за опозицију. Од тада је много Венецуеланаца покушало је да пређе границу преко реке Тахира, да би у Колумбији добило храну и медицинску помоћ.

Паралелно са све драматичнијим догађајима на граници земље, венецуеланска Уставотворна скупштина (коју је уместо редовне изабране на изборима успоставио социјалистички председник Николас Мадуро) укинула је имунитет самопроглашеном председнику Хуану Гваиду, кога подржава Запад, одобрила његово кривично гоњење због узурпације функција и забранила му излазак из земље. Венецуеланска опозиција тврди да и Врховни суд и Уставотворна скупштина служе Мадуровој власти.

Како је Арктик припао Русији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА