Најновије

ПОСКУПЉУЈЕ ГОРИВО И У СРБИЈИ: Цене веће због америчких санкција Венецуели!

Сирова нафта у свету поскупела је од почетка године за 30 одсто и то ће ускоро сигурно донети веће цене горива и у Србији, најављује за "Блиц" Небојша Атанацковић, један од власника АД "Нафта" и председник Уније послодаваца Србије.

Прошлогодишњи протести због поскупљења горива (Фото: Јутјуб)

Атанацковић каже да је тешко прогнозирати колико би то поскупљење могло да буде, али не спори да дешавања на светском тржишу нафте и америчке санкције Ирану и Венецуели који су велики произвођачи, могу негативно да утичу и на цену горива на српским пумпама.

- Дешавања у Венецуели могла би додатно да утичу на глобалну цену “црног злата” јер је берза сирове нафте једна од најосетљивијих, и то не само на геополитичка дешавања, него и на разне манипулације и вештачка кретања. САД сада имају значајну сопствену производњу, али су зато Кина и Индија велики увозници и америчке санкције Ирану могле би да погоде светско тржиште - истиче Атанацковић.

Он наводи да на крајњу цену нафтних деривата утичу многи фактори, а да цена сирове нафте учествује само са 20 до 25 одсто, док остатак чине трошкови попут производње и транспорта. Према његовим речима, код нас око 60 одсто чине пореска захватања државе, која би могла да утиче на задржавање цене тако што би смањила акцизе, што се већ дешавало пре неколико година због кризе са ниским водостајем Дунава.

И Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, каже да цена сирове нафте битно утиче на малопродајну цену горива, али да је ипак само један у низу фактора.

- Оно што можемо са сигурношћу да тврдимо је да ће раст цене на светском тржишту повећати трошкове дистрибутера у Србији - истиче Мићовић у разговору за “Блиц”.

Небојша Атанацковић подсећа да многе државе у окружењу субвенционишу цену дизела због његовог утицаја на привреду.

- Чињеница је да нафта уговорена по садашњој цени стиже на испоруку тек за 3 месеца, тако да су на тржишту још увек присутне раније залихе. Ипак, нафтне компаније код нас углавном не прате тај темпо, већ врло брзо подижу цене горива, док приликом каснијег пада на светским берзама прилично тихо и у мањој мери снижавају цене - каже Атанацковић.

Према подацима које је прошле недеље објавило Удружење нафтних компанија Србије (УНКС), просечна малопродајна цена евродизела и бензина у Србији за претходних месец дана порасла је за око 3 динара по литру на 163 динара, односно 148 динара по литру, док је цена ТНГ аутогаса смањена за 0,6 динара по литру на 75 динара. Томислав Мићовић подсећа да потрошачи у Србији и даље бензин могу да купе по цени која је на нивоу регионалног просека, док је просечна малопродајна цена евродизела у Србија највиша у односу на све земље са којима се граничимо, а нижа је само од цене дизела у Грчкој и Албанији.

Црна Гора: Бензин скупљи од поноћи

Безоловни 95 и 98 од поноћи ће бити скупљи за пет до шест центи, док ће цена евродизела остати непромењена, саопштено је из Министарства економије ЦГ. Цена безоловног бензина 95 и 98 ће у наредне две недеље износити 1,34 евра, односно 1,38 евра по литру. Последње промене цена горива у Црној Гори биле су 5. марта, када су све врсте горива поскупеле за по пет до шест центи по литру.

Прочитајте ОВДЕ када ће моћи да се путује Грделичком клисуром.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је било прошле године.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА