Најновије

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ ИЗДАО ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ: Могућ је напад на север Косова, опасност од тероризма

Амерички Стејт департмент, четири дана пре британског Форин офиса, упозорио је своје држављане да не путују на север Kосова и Метохије због могућих терористичких напада!

Тзв. косовска полиција (Фото: kosovopolice. com)

Идентично као и Лондон, Вашингтон је упозорио америчке грађане да избегавају северни део Kосовске Митровице, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан ‘због грађанских протеста и могућег тероризма’. Стејт департмент је ово упозорење објавио 21. марта 2019. године, док је британско министарство спољних послова идентичан допис пустило у јавност 25. марта, четири дана касније.

Саговорници оцењују да овде ништа више није случајно, те да ова упозорења треба веома озбиљно схватити!

Исламски екстремизам

Према извештају Стејт департмента, лажна држава Kосово сврстана је у „ниво 2“ ризика од могућих четири. Примера ради, на максималном нивоу налазе се Венецуела, Авганистан, Украјина…

„Тренутни извештај Стејт департмента ставио је Kосово на ниво 2, указујући на то да путници треба да повећају опрез због могућег тероризма. Преиспитајте путовања у северни део Kосовске Митровице, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан због грађанских протеста. Постоји значајан ризик од тероризма у Приштини, где је претња од међународног тероризма слична оној у већини европских земаља.

Од проглашења независности, Kосово је доживело пораст исламског екстремизма, али и известан напредак у борби против тероризма. Од 2014. године ухапшено је 125 људи због сумње да су учествовали у ратовима у Сирији и Ираку, а током 2018. године није било пријављених аката тероризма“, наводи се, између осталог, у извештају америчких стручњака.

Kоментаришући ове наводе, Игор Бечић, председник Одбора за контролу служби безбедности, каже да постоје стална опасност и претње које угрожавају безбедност Срба на северу покрајине.

– Албански лидери су показали да не презају да употребе силу. Иако Стејт департмент и Форин офис периодично објављују ове извештаје, први пут се децидирано помињу север Kосова и четири српске општине, што је и те како забрињавајуће. Албанци су после хапшења Марка Ђурића у неколико наврата помињали практично инвазију на север покрајине, тако да ово није нимало наивно. Њима одговара дестабилизација, па зато Харадинај и Тачи подржавају Ђиласа, Обрадовића и Јеремића у стварању хаоса у целој Србији… – подвлачи Бечић.

Лудило које траје

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, оцењује да лудило које већ месецима генеришу косовски политичари апсолутно може довести до озбиљне ескалације сукоба на северу Kосова.

– Могући тероризам не прети само северу Kосова већ је то претња и читавом региону. Kосовски политичари веома нервозно и шизофрено реагују на државотворно понашање председника Вучића. Његово понашање и комуникација сметају Албанцима, који на то нису навикли и немају адекватан одговор, осим претње оружјем и ратом.

Међутим, сметнули су са ума да је Србија данас снажна земља, с озбиљним лидером који неће дозволити да ико понижава и убија српски народ на Kосову – закључује Драгаш.

Следи хапшење Хуана Гваида због узурпирања власти. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Генерал Божидар Делић: Немам дилему, вратиће се српска војска у касарну Кошаре!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА