Најновије

УКИНУТ ИМУНИТЕТ ОПОЗИЦИОНОМ ЛИДЕРУ ВЕНЕЦУЕЛЕ! Следи хапшење Хуана Гваида због узурпирања власти (ВИДЕО)

Уставотворна скупштина Венецуеле одобрила је меру која дозвољава суђење челнику опозиције Хуану Гваиду, што се тумачи као корак ка његовом хапшењу.

Гваидо (Фото: Јутјуб)

Хуан Гваидо, лидер опозиције, у јануару се позвао на устав земље и преузео функцију председника државе након што је прогласио поновни избор председника Николаса Мадура 2018. године преваром.

Сједињене Америчке Државе и вец́ина других западних земаља признаје Гваида као легитимног вођу Венецуеле и не признају одлуке које доноси влада Николаса Мадура, законитог председника.

Одлука Уставотворне скупштине је била неопходна како би Врховни суд наставио са суђењем Гваиду, јер као посланик има парламентарни имунитет који му ограничава суђење за разлику од просечних грађана.

 - Ово формално одобрава наставак суђења Гваиду - рекао је шеф скупштине Диосдадо Кабело, који је и потпредседник Социјалистичке партије.

Хуан Гваидо је у понедељак рекао новинарима да Скупштина није правно способна да му укине имунитет. Опозиција сматра да је деловање Уставотворне скупштине незаконито.

- Знате како се понаша режим - ово више није само прогонство, већ инквизиција - рекао је Гваидо.

Законити председник Николас Мадуро је рекао да Гваидо треба да се "суочи са правдом" и назвао га џаком за ударање Сједињених Америчких Држава.

Међународни хушкачи Гваида, углавном администрација Доналда Трампа, упозорили су венецуеланске власти да га не дирају и запретили строжим санкцијама против Мадурове администрације. 

Су-57 се неће моћи оборити постојећим ракетама класе ваздух-ваздух. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Србија данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА