Најновије

ЕРДОГАН: Пројекат борбеног авиона Ф-35 осуђен је на пропаст без Турске!

Пројекат борбеног авиона Ф-35 осуђен је на пропаст ако Вашингтон блокира испоруку обећане летелице Турској, због њеног одбијања да се повуче из споразума с Русијом, изјавио је председник Реџеп Таjип Ердоган.

Ф-35 (Фото: Pixabay. com)

"Пројекат Ф-35 ће потпуно пропасти ако се искључи Турска", изјавио је Ердоган током говора на сајму одбране у Истанбулу у уторак.

"Сада смо почели да предузимамо кораке у изградњи домаћих националних борбених авиона", рекао је он, наглашавајући да земља планира да у будућности њене ваздухопловне снаге у потпуности чине домаћи ратни авиони.

Турски лидер је осудио САД због примене "неправде и притиска" против Турске и потешкоћа око нагодбе о куповини Ф-35.

Вашингтон је блокирао испоруку авиона Анкари, саопштивши да се авиони неће испоручивати уколико земља не откаже уговор о куповини суских ПВО система С-400.

"Ниједан покушај да се наметне било шта [Турској] неће бити прихваћен", упозорио је Ердоган.

Турски званичници су раније наговестили да ће тражити различите обрамбене технологије, укључујући борбене авионе, од других партнера ако САД не испоруче обећане авионе.
 
Анкара је такође у више наврата саопштила САД-у да ће се држати куповине С-400, инсистирајући да као суверена земља може слободно да купује оружје од било кога. Први системи С-400 требало би да буде испоручени Турској у јулу.

Због споразума са Москвом у вредности од 2,5 милијарди долара, од децембра 2017. године, Турска која је чланица НАТО-а, све је под већим притиском САД-а да одустане од куповине С-400. Вашингтон тврди да је руски ПВО систем неспојив са постојећим системима НАТО-а, те да би споразум могао угрозити безбедност његових авиона Ф-35, а у чијој производњи учествује и Турска.
 
Турска је непоколебљива на забринутости САД-а, чак и након што је амерички Стејт департмент суспендовао испоруке авиона Ф-35 почетком априла у покушају да спречи руско-турски споразум.

Прочитајте ОВДЕ да ли је управо почео пуч у Венецуели?

Извор: РТ/ vostok. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА