Најновије

„Дрски“ либијски генерал одбија преговоре: ЛНА ушла у предграђе Триполија (ВИДЕО)

Командант Либијске националне армије фелдмаршал Халифа Хафтар одбио је предлог генералног секретара УН Антонија Гутереша да одржи састанак са председником Владе Фаузом Сараџом у Женеви, јавила је „Ал Џазира“, позивајући се на дипломатске изворе у СБ УН.

Халифа Хафтар (Фото: Јутјуб)

Како наводи извор катарске телевизије, председник Владе у Триполију, са којим је Гутереш одржао састанак у четвртак у Триполију, пристао је да се састане са фелдмаршалом уз услов да се обуставе борбе.

„Међутим, Хафтар је одбио тај предлог", нагласили су дипломате.

Осим тога, телевизија указује да је специјални представник генералног секретара УН у Либији Гасан Саламе упознао Савет безбедности да је састанак у Бенгазију Гутереша и Хафтара био „разочаравајући“, док се фелдмамаршал понашао „дрско“. Емисар УН, према тврдњама „Ал Џазире“, изразио је забринутост да би „сукоби могли да се прошире за пределе Триполија, на друге делове земље“. Он је такође потврдио да остаје у Либији како би „донео одлуку о могућем сазиву“ Општенационалне либијске конференције под окриље УН која је заказана за 14-16. април у Гадамесу.

Раније је на крају затворене ванредне седнице СБ УН о Либији коју је сазвала Велика Британија изражена забринутост ситуацијом у тој северноафричкој држави. Хафтар је позван да избегава оружани конфликт и указао на то да „војно решење конфликта не може бити“. Састанак је трајао два сата на којем је преко видео-линка из Триполија говорио Саламе.

У међувремену, Либијска национална армија је саопштила да су ушли у предграђе Свани, на југозападу Триполија. Војска Хафтара води офанзиву на Триполи истовремено из више праваца. 

Oко Триполија распоређене су и снаге Хафтарових противника.

O напредовању 4. дивизије Републиканске гарде САА код Алепа читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА