Најновије

САД ће “Турској у инат” њихове Ф-35 продати Грчкој, Пољској и Румунији! (ВИДЕО)

Сједињене Државе траже нове купце за стеалт борбене авионе пете генерације Ф-35 и чини се да су их нашли у Европи. Како је известио Ројтерс, вицеадмирал Матијас Винтер, шеф уреда Пентагона који надзире програм ЈСФ, изјавио је 3. априла у Конгресу да ће Пољска, Грчка и Румунија бити заинтересоване за куповину Локид Мартиновог авиона.

Ф 35 (Фото: flickr. usaiforce)

Вест која произлази из зимског извештаја у којем се наводи да би се стопа производње Ф-35 могла успорити ако се Турска ефективно искључи из програма, а то би се могло догодити због одлуке коју је прошлог понедељка донио Пентагон да блокира продају авиона Анкари. Турска производи неке од темељних компоненти за управљање авионом и након турског избора да настави куповину руских састава С-400 производња у Турској ће се вероватно обуставити.

Нови купци за Ф-35

Ројтерс цитира Пентагон да су Пољска, Румунија и Грчка, дугогодишњи супарник Турске, изразили велико занимање за авионе Ф-35, уз Шпанију и Сингапур, који су већ преговарали са Сједињеним Државама за почетну купњу 4 авиона, плус опција за још осам, али говори се и о Финској, Швајцарској и Уједињеним Арапским Емиратима.

Ако нове наруџбе заиста стигну, Ф-35 је диркетан кандидат да постане “борбени авион НАТО пакта”, као што је био Ф-16 ’80-их.  Белгија је у ствари прошле године потписала уговор вредан 6,5 милијарди долара за куповину 34 Ф-35Ас који ће заменити 54 авионаФ-16, тренутно у употреби.

Тада је амерички Ф-35 победио на конкурсу европске авионе Еурофајтер Тајфун и Дасалт Рафал.

Пентагон наводи како Ф-35 представља потпуно револуционарну платформу, не толико због карактеристика “невидљивости”, које су данас познате најмање 30 година, већ због своје способности да интегрише различите саставе управљање ресурсима бојног поља у реалном времену које пилоту омогућавају да има “свест о ситуацији” на бојном пољу која никад пре није виђена.

Порука за Турску?

Извештај адмирала Винтера Конгресу долази неколико дана након вести о “блокади” продаје Ф-35 Турској и из тог разлога би то могла бити порука Анкари која сугерише да ће програм доприноса Турске, ако се откаже, успорити производњу авиона између 45 и 90 дана.

Турска је укључена у програм у вредности од око 12 милијарди долара и осигурава набавку делова авиона за целу флоту Ф-35 који су присутни у различитим авио снагама света.

Главни добављачи из Турске су компаније Alp Aviation, Ayesaş, Kale Aerospace, Kale Pratt & Whitney и TAI. Посебно за средњи део трупа с композитним и металним материјалима, потом због производње омотача за довод ваздуха мотора и носаче за оружја ваздух-земља које израђује ТАИ. Турска производи задњи део мотора Ф135, никал-титанијске дискове и друге структурне делови, што ради фирма Alp Aviation. Панорамски приказ путничког простора и делови даљинског за ракете ваздух-ваздух су из фирме Ayesaş, а остали делови трупа и конструкције крила из Kale Aerospace, док су неке друге компоненте мотора Ф135 из фабрике Kale Pratt & Whitney локалне подружнице познате америчке фирме авио-мотора.

Свеукупно, Турска производи око 7% авиона и ако се потврди њено искључење, производни конзорцијум би требао потражити нове добављаче. То би с једне стране успорило производњу у првих неколико месеци, али би с друге стране представљало прилику за друге учеснике програма, као што је Италија, која има један од два производна центра за Ф-35 у близини Новаре, а други, заједнички, у Нагоyи у Јапану.

Од Турске до Грчке

100 авиона за Турску, који би се требали испоручити први, могли би завршити у Пољској, Румунији и Грчкој, што према стручњацима ствара нервозу у Анкари, која се у војној снази увек упоређивала с Атином.

Осим што представља ударац локалној индустрији, која би изгубила не само наруџбе, него и прилику да усаврши своје знање о будућем развоју Ф-35, Турска би се морала вратити другим авионима једнаке или ниже вредности, а на тржишту их је врло мало.

Понуде су руски Су-57 и кинески Ј-20 или Ј-31. Анкара у овом случају има мали хендикеп, јер према америчким изворима ни Русија ни Кина не би биле вољне уступити технологију или уговоре о партнерству за заједничку производњу својих авиона.

У међувремену, Пентагон рачуна да ће Турска променити мишљење када види Ф-35 у акцији “готово код куће”. Наиме, почела је вежба “Iniochos 2019” која се проводи у ваздушној бази Андравида на Пелопонезу. У вежби, осим америчког ваздухопловства, учествује Израел са својим Ф-16 и Уједињени Арапски Емирати са својим авионима “Mirage 2000”, те Италија са шест “Торнада” и шест Ф-35А италијанског ратног ваздухопловства.

Погледајте ОВДЕ како изгледа Путиново моћно утврђење чији ракетни системи раде и на -50!

Извор: logicno. com/Саша/Ф.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА