Најновије

ЕКОНОМСКИ КРАХ! АМЕРИКА ГУБИ НА СВИМ ПОЉИМА! Нешто што је пре више деценија изгледало немогуће сада је реалност?!

Америка, која је деценијама била неприкосновена економска сила, почела је да пуца на свим пољима, оцена је аналитичара.

Трамп (Фото: Јутјуб)

Упркос обећању председника Доналда Трампа да ће Америку поново учинити великом, његова међународна економска политика није се показала ефикасном. Вашингтон све мање успева да наметне своју вољу чак и савезницима, који више не дозвољавају да се његови технолошки гиганти бахате, не желе амерички гас и одбијају оружје из САД.

1. С-400

Последњи велики економски пораз САД су доживеле у сарадњи с Турском. Наиме, Америци је, као највећем светском извознику оружја, стабилан извор прихода било снабдевање војних савезника. Међутим, Турска је купила руски ракетни систем С-400 уместо америчког "патриота", па су САД из протеста обуставиле испоруке свог авиона Ф-35 Анкари.

Уколико више таквих савезника САД буде одустало од америчког оружја и потражило повољније, то би могло додатно да избије паре из буџета Вашингтона. Бела кућа ће морати да потроши још више новца на своје гиганте попут "Локид Мартина" и "Боинга", који већ имају довољно других проблема.

Додатно, чланице НАТО све више смањују своје војне буџете, док их земље које нису зависне од америчког оружја, попут Кине, Индије и Русије, повећавају. То од држава независних од САД може направити велике извознике оружја.

2. "Северни ток 2"

Тежак пораз САД су доживеле и у енергетици. Вашингтон је очекивао да ће завладати тим пољем, продајући целом свету свој течни природни гас (ЛНГ), али се то није догодило. Последњи ударац у тој области Америци је задала ЕУ, која је одлучила да купи јефтинији гас од Москве и у сарадњи са "Гаспромом" од Русије до Немачке направи гасовод "Северни ток 2". Иако Трамп сваки час позива Немачку да напусти тај пројекат, претећи санкцијама, Берлин остаје при своме.

3. Технолошки гиганти

Амерички технолошки гиганти такође су наишли на проблеме у свету, а посебно у ЕУ. Брисел је наметнуо оштра правила за пословање "Фејсбуку" и "Твитеру", казнио "Амазон" због утаје пореза, а "Гугл" због злоупотребе доминантног положаја на тржишту мора да плати рекордну казну од чак пет милијарди долара. Све те компаније бахато су користиле свој водећи положај, међутим, сада се суочавају са губицима у ЕУ и морају да поштују правила пословања или да оду.

4. "Хуавеј"

Вашингтон је изгубио битку и од Пекинга. Пропао је покушај САД да заплаше остале западне земље како би одустале од уговора са кинеским "Хуавејом", који намерава да изгради 5Г мрежу и телекомуникационе компаније снабде потребном опремом. Американци су наметали причу да ће Пекинг преко инфраструктуре за 5Г шпијунирати западне земље, али на то нико није насео. Није помогло ни то што је шефица те кинеске фирме Менг Ванџоу ухапшена под оптужбом да је прекршила америчке санкције Ирану.

5. "Убер"

Покушај америчког "Убера" да преузме примат у свету, нудећи вожње повољније од таксиста, такође је пропао. Кина, Турска, као и велики број земаља ЕУ, једним подзаконским актом успеле су да упропасте посао тој фирми. Све те државе наметнуле су "Уберу" услове које има и традиционални такси превоз, те је бизнис америчке фирме пропао.

Петрушић упозорава на паклени план за отимање Косова! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Малагурски: Трамп каквог још нисте видели!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА