Најновије

ЈАСАН ОДГОВОР ПУТИНА ПРЕДСЕДНИКУ ФИНСКЕ: Не желимо да се Арктик претвори у Крим! Избегнимо ситуације сличне бомбардовању Југославије!

Председник Русије Владимир Путин поново је данас позвао на поштовање међународног права како би се избегле ситуације сличне бомбардовању Југославије.

Крим (Фото: Риа)

Путин је то рекао одговарајући председнику Финске Саулију Нинистеу, који је оценио да је Русија сама крива за санкције, које су јој уведене.

Руски председник нагласио је да Савет безбедности УН мора да одобри санкције да би оне биле легалне истичући да се то у овом случају није догодио, што значи да су мере уведене против Русије нелегалне.

"Нико не уводи санкције против оних који доводе земље у ситуацију да морају да предузимају мере како би заштитиле своје интересе. Вратимо се поштовању елементарних норми међународног права и Повеље УН и можда онда нећемо морати да мислимо о последицама бомбардовања Југославије и стварима у вези са сличним, грубим кршењима међународног права", рекао је Путин.

Он је позвао да се свет врати нормалном политицком животу и постане свестан да је међусобно зависан.

"Треба да радимо заједно ако мислимо да постигнемо заједнички резултат", поручио је Путин.

Шеф Кремља је подсетио и да је Европска унија претрпела већу штету због антируских мера од саме Русије, наводећи да су, према подацима Европске комисије за 2015. и 2016. годину, губици изазвани санкцијама износили око 50 милијарди, док се губици Русије процењују на између 25 и 26 милијарди евра.

Путин је додао да је, према оценама немачких званицника, та земља због неостварене зараде претрпела штету у износу од 56 милијарди евра, док штета за Русију износи три пута мање, пренео је Спутњик.

Путин је изјавио данас да је истрага специјалног саветника Роберт Малера у САД потврдила више пута поновљена негирања Москве да је била повезана са изборном кампањом америчког председника Доналда Трампа.

Путин је, говорећи на пленарној седници форума „Арктик-територија дијалога“ у Санкт Петербургу, рекао да тврдње о мешању Русије у избор америчког председника одражавају чињеницу да демократе у САД не могу да прихвате неуспех на председничким изборима 2016. године, преноси АП.

Руски председник такође сматра да су њихови напади на Трампа непоштовање бирача и да одражавају кризу америчког политичког система.

Путин је изразио наду и да ће се ови сукоби на унутрашњем плану завршити и нагласио да је Русија спремна за обнављање дијалога са САД по питањима која су од великог значаја за две државе и за целокупно човечанство, попут разоружавања, борбе против тероризма и климатских промена.

Одговарајући на питање да ли ће подржати кандидатуру председника Трампа на изборима 2020. године, Путин је нагласио да ће Русија поштовати сваки избор америчких грађана, наводи агенција.

Прочитајте ОВДЕ какво је то семе раздора посејано у Алијанси.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин: Косово и Крим нису исти слуцај! Немојте нас провоцирати!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА